Membrii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) vor cere Guvernului să pună pe standby adoptarea regulamentului cu privire la acordarea cetățeniei investitorilor străini, până nu va fi consultat cu partenerii de dezvoltare. De cealaltă parte, autorii legii spun că atât inițiativa legislativă a fost consultată cu cei vizați, cât și regulamentul care urmează să fie aprobat de Executiv, informează deschide.md.
În cadrul unei conferințe, reprezentanții PAS au declarat că vor solicita Procuraturii Generale să investigheze dacă în acțiunile autorilor proiectului de lege, care prevede acordarea a 5 000 de cetățenii ale R. Moldova pentru investitorii străini, există „elemente constitutive ale infracțiunii”. Totodată, PAS va cere Guvernului să nu să se grăbească să adopte regulamentul privind acordarea acestui tip de cetățenie până nu va fi consultat cu partenerii de dezvoltare.
Cererea PAS se bazează pe avizul negativ al Centrului Național Anticorupție dat la proiectul de modificare a Legii Cetățeniei, aprobat deja de Parlament.
„Propunerile autorilor pun în pericol securitatea națională a R. Moldova, care se poate transforma într-un coridor al terorismului internațional, și există riscul amplificării fenomenului de spălare a banilor prin intermediul R. Moldova și legalizarea celor murdari, în detrimentul interesului public al cetățenilor acestui stat”, a declarat vicepreședintele PAS, Igor Grosu cu referire la avizul CNA.
Întrebați de presă „de ce abia acum PAS a decis să vină cu o astfel de reacție”, dat fiind faptul că Legea a fost adoptată de Parlament în decembrie 2016, Grosu a declarat că atenția tuturor era atunci îndreptată spre amnistia fiscală.
„Am apărut acum pentru că această lege a apărut în atenția publică acum, atunci erau alte subiecte. Toată atenția era pe amnistia fiscală. Acum și societatea civilă a atenționat despre această lege: publicațiile internaționale, Transparency International și ONG-urile. A durat un timp. Bine că acum a ieșit la suprafață. Mai este timp pentru schimbări”, a adăugat Grosu.
Contactat de Deschide.MD, unul dintre autorii proiectului, deputatul Sergiu Sârbu spune:
„Acest Regulament urmează să fie adoptat de Guvern, însă nu se știe când exact”.
Legiuitorul a mai menționat că din câte cunoaște, atât proiectul de lege care a fost aprobat de Parlament în decembrie 2016, cât și regulamentul elaborat de Ministerul Justiției au fost și sunt consultate în continuare cu partenerii de dezvoltare. De aceea nu sunt motive pentru ca acesta să fie oprit.
Modificările la Legea cetățeniei care vor fi făcute în urma adoptării acestei legi ce se referă la acordarea cetățeniei Republicii Moldova pentru investitorii străini, după ce ei vor respecta câteva condiții.
Comentariile sunt închise