Parlamentul a votat azi în lectura finală proiectul de lege cu privire la introducerea tichetelor de masă. Inițiativa a fost susținută cu votul a 54 de deputați, scrie allmoldova.com.
Amintim că acum două săptămâni deputații au votat proiectul în prima lectură. Atunci, atât partidele de opoziție, cât și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei au venit cu mai multe obiecții față de inițiativa dată.
Astfel, Ministerul Muncii a atras atenția asupra faptului că „acordarea tichetelor de masă de către angajatori este facultativă, iar în cazul utilizării altor mecanisme deja existente în legislația națională, este alternativă” poartă un caracter ambiguu. Trebuie să fie redactat proiectul în așa mod, încât să fie clare mecanismele și indicate condițiile de acordare a tichetelor de masă facultativă și alternativă.
În ceea ce privește indexarea anuală proporțional cu rata inflației stabilite din anul precedent a valorii nominale a tichetelor de masă, specialiștii ministerului consideră această prevedere neclară, echivocă și care nu asigură respectarea principiului predictibilității normelor juridice.
Un alt moment la care atrage atenția Ministerul Muncii ține de numărul tichetelor de masă acordate salariatului într-o lună. Potrivit proiectului de lege, acesta trebuie să fie egal cu numărul de zile lucrate efectiv de salariat pe parcursul lunii precedente. Ministerul atrage atenția asupra faptului că alocația sub forma tichetelor de masă trebuie să preceadă plata salariului, dar să nu fie acordată ulterior zilelor efectiv lucrate.
Ministerul Muncii și-a exprimat și nemulțumirea față de îngustarea spectrului de persoane juridice pasibile să desfășoare activitatea de emitere și rambursarea a valorii tichetelor de masă, or, potrivit proiectului de lege, această prerogativă le revine doar operatorilor constituiți sub formă de societate pe acțiuni sau societate cu răspundere limitată.
Deputatul liberal, Valerian Bejan, a adus exemplul României care dorește să renunțe la tichetele de masă, propunând înlocuirea acestora cu indemnizații de hrană anuale la nivelul a două salarii de bază minime.
Comentariile sunt închise