SUA: Coreea de Nord este cea mai urgentă ameninţare asupra păcii

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat marţi că progresele Coreei de Nord privind programele de rachete balistice şi nucleare reprezintă „cea mai urgentă” ameninţare la adresa securităţii naţionale, informează Reuters.

„Programul de arme nucleare al regimului este un pericol clar şi actual pentru toţi, iar acţiunile provocatoare ale regimului, vădit ilegale conform legislaţiei internaţionale, nu s-au diminuat în ciuda cenzurii şi sancţiunilor din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cea mai urgentă ameninţare la adresa păcii şi securităţii este Coreea de Nord. Demersurile continuate ale acestora pentru armele nucleare şi mijloacele folosite pentru a le avea au crescut în viteză şi proporţii”, a declarat Mattis.

La începutul acestei luni, Consiliul de Securitate al ONU a extins sancţiunile împotriva Coreei de Nord, după ce regimul de la Phenian a testat mai multe rachete balistice. A fost adoptată prima rezoluţie convenită de Statele Unite şi China de la preluarea mandatului de către preşedintele Donald Trump, transmite Mediafax.

Atenţia SUA asupra Coreei de Nord a fost accentuată după zecile de lansări ale rachetelor balistice nord-coreene şi după două teste cu arme nucleare, de la începutul anului trecut. În plus, Coreea de Nord s-a angajat să dezvolte o rachetă balistică intercontinentală capabilă să ajungă până pe continentul american.

Secretarul american al Apărării a avertizat asupra potenţialelor pierderi în cazul unui conflict cu nord-coreenii.

„Ar fi un război cum nu am văzut din 1953 şi ar trebui să ne implicăm cu orice nivel de forţă necesar… Ar fi un război foarte, foarte serios”, a mai spus Mattis.

Războiul din Coreea s-a încheiat în 1953, la trei ani după începerea luptelor. Conflictul a ucis 140.000 de sud-coreeni, 36.000 de soldaţi americani şi un milion de civili.

Responsabilul cu securitatea naţională din Coreea de Sud a declarat săptămâna trecută că Seulul nu a dorit să schimbe acordul privind desfăşurarea unui sistem antirachetă american, în ciuda deciziei de a întârzia instalarea sa completă. Chung Eui-Yong a precizat că sistemul Terminalul High Altitude Area Defense (THAAD) este analizat privind impactul asupra mediului, o măsură internă pentru a asigura o acţiune democratică.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture