Judecătorii sunt nemulțumiți de pensiile care urmează să le fie stabilite de la începutul anului viitor.
Potrivit bizlaw, asta după ce autoritățile au decis că nu vor mai fi calculate după o formulă specială, dar la fel ca pentru toți cetățenii. Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită efectuarea controlului constituționalității articolului prin care se modifică modul de calculare a pensiei judecătorilor.
În redacția actuală Legea cu privire la statutul judecătorului prevede că, ”judecătorul care a atins vârsta de 50 de ani şi are o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani, dintre care cel puţin 12 ani şi 6 luni a activat în funcţia de judecător, are dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporţie de 55% din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de 20 de ani – de 3%, dar în total nu mai mult de 80% din salariul mediu lunar. Pensia judecătorului se recalculează ţinându-se cont de mărimea salariului lunar al judecătorului în exerciţiu.
Prevederile se aplică şi judecătorilor care au activat în instanţele internaţionale, luându-se în calcul salariul mediu lunar al judecătorului Curţii Supreme de Justiţie. Pensia pentru vechime în muncă se calculează şi se plăteşte doar judecătorilor demisionaţi şi judecătorilor eliberaţi din funcţie în legătură cu atingerea plafonului de vârstă. În cazul în care judecătorii demisionaţi sunt numiţi iarăşi în funcţia de judecător, plata pensiei se suspendă”.De la începutul anului viitor însă, judecătorii vor avea dreptul la pensie în condițiile Legii privind sistemul public de pensii.
Comentariile sunt închise