Spitalele din ţară, asigurate cu medicamente

Crearea Centrului de Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) este una dintre principalele acţiuni în vederea eliminării risipei banilor publici, a fraudei şi a corupţiei din sănătate, susţine ministra Sănătăţii Ruxanda Glavan. Beneficiile şi problemele achiziţionării medicamentelor şi dispozitivelor medicale prin intermediul CAPCS, au fost discutate astăzi, în cadrul unei mese rotunde, organizată de Ministerul Sănătăţii, relatează Radio Moldova Actualităţi, transmite allmoldova.com.

Potrivit ministrei Sănătății, Ruxanda Glavan, organizarea eficientă şi transparentă a procesului de achiziţii publice prin intermediul Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a contribuit la gestionarea eficientă a banilor publici în sistemul de sănătate.

„În ultima jumătate de an, de exemplu, pentru achiziționarea medicamentelor și a produselor parafarmaceutice s-au economisit aproximativ 150 de milioane de lei. Totuși, în unele spitale din țară se mai atestă un management defectuos în aprovizionarea cu medicamente”, a specificat ministra.

O problemă este și tărăgănarea livrării medicamentelor în instituțiile medicale. Potrivit directorului Spitalului Oncologic, Larisa Catrinici, din acest motiv pacienții sunt nevoiți să-și procure medicamentele.

La rândul său, directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, este de părerea că responsabilii din cadrul instituțiilor medicale trebuie să aibă posibilitatea de a procura anumite medicamente în caz de urgență.

Achiziționarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale prin intermediul (CAPCS) a generat economii de până la 30 la sută. Acest lucru a fost posibil datorită planificării rezonabile a produselor medicale, în conformitate cu necesitățile reale ale pacienților şi monitorizarea eficientă a contractelor de achiziții publice, fapt care a permis evitarea fraudelor.

Cetățenii care dețin poliță de asigurare medicală și care sunt impuși să-și procure din cont propriu medicamente pe perioada în care sunt internați în spital pot sesiza Ministerul Sănătății la numărul de telefon (022) 72-10-10.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture