Cercetătorii care au analizat două fosile extrem de vechi – una din Grecia și alta din Bulgaria – consideră că ele aparțin unei specii pre-umane: Graecopithecus freybergi. Urmele vegetale găsite în apropierea fosilelor indică faptul că în sudul Europei a existat cândva o zonă de savană, precum cele din Africa, transmite cunoastelumea.ro.
În Peninsula Balcanică s-au descoperit fosile vechi de 7,2 milioane de ani, despre care cercetătorii cred că au aparținut unor ființe pre-umane. O serie de cercetări sugerează că formarea speciei umane a avut loc în zona mediteraneană și nu în Africa, cum se credea până de curând.
Au fost analizate două resturi fosile provenite de la un hominid Graecopithecus freybergi: un maxilar inferior găsit la Pyrgos Vassilissis (Grecia) și un premolar superior din Azmaka, Bulgaria. Noul scenariu științific este rezultatul unor studii efectuate de o echipă internațională de cercetători dirijată de către Universitatea din Toronto.
Profesorul Nikolai Spassov, care a luat parte la unul dintre aceste surprinzătoare studii, a arătat că Graecopithecus, strămoșul balcanic al omului modern, conviețuia cu girafele, gazelele, antilopele, rinocerii, într-un sud al Europei în care clima, flora și fauna erau cu mult diferite de cele actuale.
O teorie privind originea speciei umane sugerează că oamenii moderni s-au dezvoltat, în paralel, în mai multe regiuni din lume. Conform teoriei multiregionale, actualele rase umane au apărut în diferite regiuni, ca rezultat al selecției naturale. Teoria este susținută de către studiul fosilelor provenite de la strămoșii timpurii ai speciei umane, găsite în Europa și Orientul Mijlociu din ultimii 100 de ani.
Comentariile sunt închise