Protejatul oligarhului Vladimir Plahotniuc, Prim-ministrul Pavel Filip s-a arătat foarte îngrijorat de cazurile de suicid printre adolescenți provocate de un joc pe rețelel de socializare. Declarația a fost făcută de Filip în cadrul unui briefing luni, 13 martie. Colegul său de partid și Speaker-ul Parlamentului, Andrian Candu s-a expus la fel pe acest cazuri tragice. În cadrul emisiunii În profunzime de la ProTV, Candu a declarat că se va revin la proiectul Big Brother și speră că documentul va fi votat de deputați în actuala sesiune. El a venit cu propunerea de a introduce legea „Big Brother” care le va permite oamenilor legii să verifice activitatea internauților. Unii experți sunt de părere că, de fapt legea le va permite instituțiilor specializate în combaterea crimelor cibernetice să instaureze un control absolut asupra rețelelor de socializare, a aplicațiilor chat sau site-lor.
”Astăzi am discutat despre propaganda suicidului pe Internet, în special printre adolescenți. Este un subiect foarte serios. Vreau să vă spun, că aceste subiecte au trezit o atenție sporită din partea societății. Iar autoritățile centrale, nemijlocit Guvernul se ocupă de acest subiect mai multe luni de zile”, 04:53a declarat Filip.
În context, Prim-ministrul a dat asigurări că sunt întreprinse diverse măsuri pentru ca incidente similare să nu fie răspândire.
Anterior, ruda lui Plahotniuc, speakerul Parlamentului, Andrian Candu a declarat că deputații ar putea reveni la așa-numita lege ”Big Brother”. În opinia lui Candu, urmărirea în masă a cetățenilor țării pe internet de către organele de drept ar putea diminua cazurile de suicid.
”Un proiect este pe agenda Parlamentului deja pe un an de zile. In foarte multe state occidentale, s-a ajuns sa se reglementeze mult mai detaliat. Avem nevoie de o lege. Vorbim despre mai multe institutii, dar si de interventia statului atunci cind este necesar. Trebuie sa existe si o anumita procedura de accesare a unor site-uri sau a unor aplicatii. Foarte multe state sunt in care legile democratiei lucreaza foarte bine si astfel ca sa accesezi anumite site-uri trebuie sa te loghezi, trebuie sa ai o varsta anumita, sa intrunezi anumite criterii.” , a declarat Candu.
Amintim că așa-numitul proiect de lege ”Big Brother” a fost înregistrat în Parlament în aprilie, 2016. Potrivit documentului, cetățenii țării pot fi urmăriți pe internet de organele de drept , în special prin aplicațiile de chat precum: Viber, Telegram, Skype, WhatsApp. În opinia reprezentanților organelor de drept, această lege este necesară pentru lupta cu infracțiunile cibernetice.
De cealaltă parte, experții susțin că legea ”Big Brother” nu are menirea să contribuie la lupta cu infracțiunile pe Internet. De exemplu, pe 23 mai, 2016, liderul Platformei ”Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase a anunțat că contul său de email a fost spart de pe adresa IP a comisariatului de poliţie din Cantemir.
Comentariile sunt închise