Întrevederea trilaterală dintre Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon cu speaker-l Parlamentului Adrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip este o înțelegere de cartel între actuala guvernare și Igor Dodon, care până a fi investit în funcția de președinte a criticat-o. De această părere sunt unii aniliști politici. În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat subiectele ce țin de deschiderea biroului NATO la Chișinău, implementarea Acordului de Asociere, inițiativele Președintelui Dodon pentru a schimba Constituția, cât și semnarea Acordului de colaborarea cu Uniunea Euro Asiatică. Potrivit expertului Igor Boțan, întâlnirea de astăzi a celor trei este manifestarea publică a înțelegerii dintre actuala guvernare cu Partidul Sociliștilor, din care a făcut parte și Dodon.
Întâlnirea de astăzi a domnului Dodon în trelateraă este de fapt manifestarea publică a cartelului politic. A înțelegerii care era intuită dintre socialiștii domnului Dodon și guvernarea Partidului Democrat. MUSCA Iată de ochii lumii pentru segmentele electorale unii insisită pe ceea ce au spus anterior, dar de fapt aranjează lucrurile în beneficiul mutual.
La rândul său, fostul deputat, Alexandr Petkov spune că întâlnirea celor trei este nimic altceva decât faptul că Dodon, Candu și Filip sunt reprezentanții puterii. Ei nu mai stau pe baricade, ci reprezintă un tot întreg.
Nu pot înțele formatul unor astfel de întâlniri. Probalbil ei au dorit să ajungă la o înțelegere. Ceea ce au obținut și au demonstrat tuturor este faptul că sunt reprezentanții puterii. Deși unii au menționat că Igor Dodon este reprezentantul opoziției, ei bine nu-i așa.
La briefingul susținut de cei trei, Igor Dodon a declarat că nu renunță la ideea modificării Constituției în vederea acordării șefului statului dreptului de a dizolva Legislativul pentru ai acorda președintelui mai multe priorități. Alexandr Petkov e de părere că anul politic 2016 soldat cu alegerea șefului statului a fost o pierdere de timp. El a amai adăugat că Republica Moldova a avut nevoie de dizolvarea Parlamentului, dar nu de prezidențiale.
Asta demeonstrează încă odată că alegerile președintelui țării au fost o țintă falsă. Deci, reiese un lucru, că a fost nevoie de a tulbura mințile întregii țării ca într-un final să înțelegem că care este izvorul tuturor relelor. S-a dovedit a fi dizolvarea Parlamentului. Asta demonstrează încă odată incapacitatea clasei noastre politice de a anticipa unele mișcări. Astfel alegerile președintelui nu au scopul principal, nici pentru domnul Dodon. De fapt anul trecut noi am trăit cu alte griji.
În opinia lui Igor Boțan declarațiile lui Dodon, în cazul modificării Constituției sunt vorbe deșarte, la fel ca promisiunele făcute pentru primele 100 de zile de când va deveni președinte.
Acțiunile lui și promisiunile lui pentru primele l00 de zile nu la întâlniri ci ceea ce urma să se întâmple. Dodon trebuie să vadă că nimic din ceea ce a promis nu se realizează. Lui îi convine la fel ca și guvernanților să joace acest spectacol în cadrul cartelului politic.
Analiștii sunt mirați de faptul, de ce fostul socialist și formațiunea parlamentară pe care a condus-o, nu și-au exprimat opinia în cazul numirii a unor reprezentanți a partidului Democrat la conducerea unor agenții și întreprinderi de stat .
Ei spun că acestea sunt principalele probleme care trebuiau să fie puse în discuție.
Domnul Dodon nu spune o vorbă despre o problemă mult mai gravă. Cea a amnistiei fiscale și liberalizarea capitalului. Miliardul că a fost furat este foarte rău. Acum există riscul ca banii furați să intre în economie fără a fi monitorizați este o problemă foarte gravă. Nu am avăzut nicio reacție din partea socialiștilor la numirile de la Moldova Gaz, ANRE.
Pe oameni nu-i interesează schema dubioasă de stabilire a prețurilor la energia electrică. În special formarea tarifelor la gazul rusesc care tranzitează transnistria și neachitarea lui de stînga Nistrului. Aș dori să amintesc admionistrației președintelui despre o altă problemă, cea a magazinelor DUTY FREE de la frontiera moldo-ucraineană necontrolată de Chișinău.
La această întrevedere a fost abordat și subiectul rezolvării diferendului transnistrean. În opinia ex-deputatului, Alexandr Petkov această problemă nu poate fi rezolvată cu implicarea oamenilor lui Plahotniuc, deaorece problema luptei cu sitemul oligarhic corupt predomină pe ambele maluri ale Nistrului.
Noi suntem acum ca niciodată mai aprope de soluționarea acestui diferent. Nu pentru că aici e Dodon și acolo Krasnoseliski.Ambele maluri sunt unite de o nevoie. Nevoia de alupta contra corupție și sistemului oligarhic care este prezent pe ambele maluri.
Acum apare întrebarea: Poate fi inclus Plahotniuc pe agenda poporului moldovenesc de pe ambele maluri ale Nistrului? În opinia mea este imposibil, în opinia lui Dodon este posibil. Dacă astăzi au fost luate decizii importante asta nu aș spune.
Amintim că în data de 28 octombrie, Igor Dodon în campania electorală pentru funcția de președinte a semnat în emisie directă la postul public Moldova1 un angajament că nu va colabora în cazul în care va deveni președinte cu partidele oligarhice controlate de Vladimir Plahotniuc.
Comentariile sunt închise