Transparency International a publicat miercuri, 25 ianuarie, evaluarea sa anuală despre percepţia corupţiei în lume. R. Moldova a înregistrat un scor al Indicelui Percepţiei Corupţiei de 30 puncte, plasându-se pe locul 123 din 176 de ţări incluse în clasament. Rezultatele IPC 2016 sunt cele mai proaste pentru R. Moldova în ultimii cinci ani.
ONG-ul a stabilit un clasament cu note de la 0 la 100. Mai exact, cu cât un stat are o notă mai mare este mai puţin corumptă. „O notă rea este semnul unui recurs sistematic la mită, absenţa sancţiunilor în caz de corupţie şi a unei neconcordanţă între prestaţiile unei slabe administraţii şi necesităţile populaţiei”, arată organizaţia într-un comunicat.
Cetățenii R. Moldova consideră în mod special că corupţia este una din cele mai mari probleme cu care se confruntă ţara lor, 2/3 din cetăţeni spunând că acest fenomen ar trebui să constituie o prioritate a guvernului (între 65 şi 67 %). Mai mult 76% din cetățeni spun că oficialii lor sunt foarte corupţi, transmite jurnal de Chișinău.
Deşi în 2016 în R. Moldova au fost adoptate o serie de proiecte de acte legislative în domeniul anticorupţie, a continuat reforma organelor anticorupţie, a fost încheiat acordul cu FMI şi deblocată finanţarea din partea partenerilor de dezvoltare, o serie de evenimente arată că legile adoptate nu lucrează, valorile democratice sunt subminate, iar R. Moldova se transformă într-un stat captiv.
Astfel, până în prezent, nu au fost traşi la răspundere pentru admiterea fraudei bancare decidenţii responsabili de securitatea sistemului bancar şi de prevenirea spălării banilor. Activitatea Autorităţii Naţionale de Integritate recent create este împiedicată de lacunele din cadrul legal, fiind periclitată aplicarea politicilor declarării şi controlului averii şi intereselor.
Pentru comparație, Topul trei a celeor mai puțin corupte state din lume sunt țările nordice, Danemarca, Noua Zeelandă și Finlanda, cu nota 90 din 100. Aceste state afişează un respect transparenţei de către puterile publice, libertatea presei, absenţa restricţiilor libertăţilor individuale şi o justiţie independentă.
La celalalt capăt al clasamentului se află Armenia, Bosnia şi Herzegovina, Lituania, Moldova, Rusia, Serbia şi Ucraina; cetăţenii acestor state cred că ţările lor stau foarte prost la capitolul combaterii corupţiei, fenomen care, în opinia lor, trebuie combătut urgent. Rusia şi Ucraina se află în acest clasament pe locul 131, iar România pe locul 57.
Aceste state sunt marcate de o înaltă percepţie a corupţiei printre membrii parlamentului, o înalta rată a mitei şi un mediu social negativ pentru acţiunile anticorupţie.
Comentariile sunt închise