CONSTITUȚIA, MODIFICATĂ. PROCURORUL GENERAL VA FI NUMIT DE PREȘEDINTE

Cu un număr de 84 de voturi din 91 de deputați prezenți, Parlamentul a aprobat astăzi, 25 noiembrie, modificările la Constituție, care stipulează că numirea Procurorului General o face președintele țării. Doar fracțiunea PCRM nu a susținut inițiativa de modificare a Legii Supreme, scrie realitatea.md.

Amintim că, la func­ția de Pro­cu­ror Gene­ral al Republicii Mol­do­va și-au depus CV-urile 6 per­soa­ne: Edu­ard Haru­n­jen, actualul pro­curor gene­ral inte­ri­mar; Igor Ser­bi­nov și Iurie Gara­ba, adjunc­ții pro­cu­ro­ru­lui gene­ral; Viorel Morari, șeful Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție; Igor Popa, șeful Pro­cu­ra­tu­rii mun. Chi­și­nău; și Ruslan Cașu, pro­cu­ror în cadrul Pro­cu­ra­tu­rii sect. Cio­ca­na.

Potrivit proiectului, șeful statului va numi Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Modificarea se referă la trei articole care definesc instituția Procuraturii, funcția Procurorului General și a celor ierarhic inferiori, precum și activitatea Consiliului Superior al Procurorilor.

Potrivit legii, candidatul pentru funcția de Procuror General este desemnat în urma unui concurs public organizat de Consiliul Superior al Procurorilor și înaintat Președintelui. Șeful statului, la fel ca și în cazul judecătorilor, poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP. Refuzul trebuie să fie motivat, iar la propunerea repetată, făcută de 2/3 din membrii CSP, președintele este obligat să semneze decretul de numire în funcție a Procurorului General

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture