Viața de după război: „Toate războaiele le fac politicienii, dar păgubiți rămân cei săraci”
În ultimii 33 de ani, în fiecare zi de 15 februarie, participanții la războiul din Afganistan își amintesc și îi pomenesc pe cei căzuți în lupte, în perioada 1979-1989. Timp de 10 ani, cei mobilizați în Armata Sovietică, tineri din toate republicile sovietice, au luptat pe câmpul de război din Afganistan, transmite ZdG.
12 mii de moldoveni, ostași ai Armatei Sovietice, au fost trimiși la acest război străin, care nu avea nimic în comun cu Patria lor. 301 de ostași și-au pierdut viața acolo, fiind aduși în Moldova în sicrie de zinc, închise ermetic.
După ce au revenit acasă, pe timp de pace, din cauza rănilor și a condițiilor precare de viață, au decedat mai mulți participanți la război decât au căzut în lupte. Totodată, până în prezent, se consideră dispăruți fără urmă, în Afganistan, patru foști ostași sovietici, originari din Moldova.
ZdG a cunoscut trei participanți la războiul din Afganistan, trei destine absolut diferite, toți trei având o calitate comună – pentru totdeauna sunt marcați de acea perioadă de infern, generată de un război despre care chiar ei spun că a fost unul inutil. Și după 33 de ani de la sfârșitul acelui război, participanții la el afirmă că orice conflict ar trebui soluționat pașnic și că, de pe urma războaielor, se îmbogățesc bogații, iar săracii sărăcesc și mai mult.