O firmă de turism, implicată într-o schemă cu certificate COVID false
Polițiștii și procurorii au documentat, în perioada octombrie-decembrie 2021, factorii de decizie ai unei companii de turism din Chișinău, implicată într-o schemă de falsificare a certificatelor COVID. Potrivit informațiilor, pe parcursul anului 2021 au fost falsificate certificate medicale privind testarea la virusul SARS-CoV-2. Actele erau eliberate de un laborator privat din municipiu, transmite Știri.md.
Certificatele erau falsificate pentru clienții companiei de turism care plecau peste hotarele țării la odihnă și la muncă prin intermediul respectivei firme.
La data de 10 ianuarie, polițiștii au descins cu percheziții la domiciliul și sediul oficiului figuranților. În rezultatul perchezițiilor s-au depistat și ridicat tehnică de calcul în care se aflau mostre în format electronic ale certificatelor medicale false, certificate medicale deja imprimate, fiind eliberate de laboratorul medical privat din Capitală, înscrisuri de ciornă cu datele de identitate ale persoanelor cărora deja le-au fost perfectate certificatele medicale false și care au plecat în Polonia și Germania, peste 200 de anchete ale altor persoane care au plecat peste hotare și care urmau să plece la câștig pe teritoriul țărilor spațiului Schengen, imprimante și telefoane mobile folosite în scop infracțional.
Totodată, oamenii legii au descoperit încă o companie nerezidentă, fondată de aceiași factori de decizie, care elibera formal invitații la muncă și contracte individuale de muncă peste hotarele țării, astfel încât să fie permise intrarea, șederea și tranzitarea persoanelor pe teritoriul țărilor Schengen în urma impunerii restricțiilor epidemiologice la traversarea hotarelor.
Persoanele cărora li se organiza deplasarea la câștig în țările din spațiul Schengen urmau să achite pentru serviciile oferite sume de bani de la 500 până la 1.000 de euro.
Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă în mărime de la 27.500 de lei până la 47.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 5 ani.