Guvernul pregătește amenzi de până la 5000 de lei pentru părinții care colectează taxe ilegale în școli și grădinițe
Persoanele care colectează taxe informale în școli și grădinițe ar putea fi sancționate cu amenzi de la 2 500 la 5 000 de lei sau cu până la 40 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.
Guvernul a elaborat un proiect de lege care prevede modificarea articolului 315 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. Până în prezent, riscau sancțiuni doar persoanele care primeau recompense nelegitime. Proiectul urmează să fie examinat în ședința Guvernului din 22 decembrie, transmite newsmaker.md.
Prevederile art. 315 din Codul contravențional vor reglementa atât luarea de recompensă nelegitimă, cât și oferirea unei astfel de recompense. Potrivit proiectului, modificarea propusă se impune în primul rând cu scopul de a diminua și eradica fenomenul taxelor informale din domeniul învățământului. Autorii inițiativei au amintit că Constituția Republicii Moldova prevede clar că învățământul este gratuit.
„O problemă importantă în societate rămân a fi taxele informale, adică taxele de înmatriculare în instituțiile de învățământ cu finanțare de la bugetul de stat; plățile achitate în fondul clasei; în fondul instituției de învățământ; asigurarea cu manuale de alternativă; prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii; consultații academice; efectuarea lucrărilor de reparație, amenajare și dotarea instituțiilor de învățământ; organizarea activităților extrașcolare etc., sau acceptarea altor beneficii din partea elevilor și familiilor acestora. Aceste plăți au diferite cuantumuri și frecvențe, deși nu sunt reglementate în legislația națională”, se arată în document.
Ministerul Justiției mai menționează că, în lipsa unui cadru juridic și administrativ eficient, colectarea acestor plăți informale este o activitate ilegală și reprezintă un impediment în asigurarea accesului liber la educație a persoanelor cu un buget redus, deși acest drept este reglementat de Constituție.
„Practicile de colectare a taxelor informale creează probleme de ordin etic, moral și legal, generând conflicte de interese în procesul de evaluare a performanțelor școlare. Acceptarea cadourilor, suplimentelor salariale și a altor beneficii, determină apariția sentimentului de obligație și de constrângere morală a profesorilor față de copiii, părinții cărora achită asemenea beneficii. Astfel, profesorii ajungând în situații de conflict de interese sau sunt în dificultate atunci când urmează să aprecieze obiectiv rezultatele elevilor. Afectarea procesului de evaluare și notare corespunzătoare a elevilor, prin plățile efectuate de părinți, poate avea mai multe efecte adverse”, se mai arată în proiect.
Prin urmare, Ministerul Justiției propune ca art. 315 din Codul Contravențional să fie completat cu prevederea:
„Promisiunea, oferirea sau darea, personal sau prin mijlocitor, precum și instigarea sau organizarea la colectarea de recompense nelegitime sau de foloase materiale destinate salariatului dintr-o întreprindere, instituție sau organizație, de recompensă nelegitimă sau de folos material pentru îndeplinirea unor lucrări sau pentru prestarea unor servicii în sfera sistemului de învățământ, comerțului, alimentației publice, transportului, deservirii sociale, comunale, medicale sau de altă natură, lucrări și servicii ce țin de obligațiile de serviciu ale acestui salariat, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii, se sancționează cu amendă de la 50 la 100 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 40 de ore.”
Precizăm că, în prezent, Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede sancțiuni de la 3 000 la 15 000 de lei pentru primirea de recompensă nelegitimă sau de folos material, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în serviciul public pe un termen de la 3 luni la un an.