Negocierile cu Gazprom. Kulminski: Propuneau ceea ce nu puteam achita
Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, a relatat câteva detalii de după culisele negocierilor dintre autoritățile de la Chișinău și cele de la Moscova în privința livrării gazelor naturale rusești. Despre implicarea politicului, Kulminski a spus că discuțiile au pornit încă de la vizita lui Dmitri Kozak la Chișinău, când autoritățile din țara noastră erau asigurate că va fi extins contractul cu Gazprom, transmite realitatea.md. „Problemele au apărut cu două sau trei zile înainte de expirarea termenului limită”, a explicat Kulminski. Problema principală viza prețul la gaze, pe care urma să-l achite țara noastră.
„Atunci negocierile s-au axat strict pe problema prețului și pe problema gazelor. Este vorba despre prețul Spot, care se propunea, și minus 25%. Deci, noi vorbeam despre discounturi.
Domnul Spînu a condus acele negocieri, pentru că el se ocupă de problema gazelor. El venea cu alte idei, cu alte propuneri, cu alte soluții. Au fost negocieri destul de dure.
Este clar că pentru R. Moldova să accepți un preț de 1000 de dolari și minus 25%, asta ar fi însemnat că noi în luna octombrie am fi avut nota de plată de 75 de milioane, timp de un an de zile – în fiecare lună.
Ceea ce este absolut inacceptabil. Au fost negocieri dure și dificile. Rușii ne propuneau ceea ce noi nu puteam achita”, a declarat Kulminski în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.
Politicianul a mai spus că fostele guvernări veneau cu promisiuni, care vizau și conflictul transnistrean, dar acele promisiuni erau goale, ele nu puteau fi împlinite.
„În special dl Dodon venea cu foarte multe promisiuni. Partea rusă ne-a spus că el a promis foarte multe, dar nu au fost îndeplinite”, a mai adăugat Kulminski.
Referindu-se la termenul actual de 5 ani de prelungire a contractului cu Gazprom, fostul șef al Biroului Politici de Reintegrare a spus că furnizorii de gaze naturale preferă contractele de mai lungă durată, pentru că au nevoie de predictibilitate, să rezerve anumite cantități de gaze naturale, ca să le poată vinde ulterior.