Procuratura confirmă că Alexandrei Conunova nu i-a fost returnată vioara: „Se desfășoară expertizarea”
Procuratura confirmă că violonistei Alecandra Conunova așa și nu i-a fost returnat instrumentul. Oamenii legii spun că actualmente, se desfășoară expertizarea viorii, de către un expert internațional, transmite agora.md.
„De asemenea, are loc comunicarea electronică cu proprietarul instrumentului muzical, în vederea prezentării actelor de proveniență și de proprietate, autentificate. Acțiunile de urmărire penală se efectuează în timp restrâns, inclusiv din motivul că subiectul este de natură sensibilă”, spun oamenii legii.
Menționăm că celebra violonistă a lansat o petiție online, care a fost semnată de peste o mie de persoane, în care trage un semnal de alarmă și acuză Procuratura că tergiversează acest dosar.
Petiția poate fi semnată aici.
Amintim că vameșii au spus că au acționat întocmai pentru că se încerca scoaterea din țară a unui bun cultural valoros. Ulterior, Serviciul Vamal și-a exprimat regretul pentru situația în care s-a pomenit violonista Alexandra Conunova. Ministrul culturii a venit cu o reacție la acest caz. Sergiu Prodan a scris că „nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul, că violonista deține instrumentul muzical legal și, în scurt timp, dovezile de confirmare vor fi prezentate”.
Instrumentul cu coarde ar fi fost depistat în bagajul Alexandrei Conunova, care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău, la bordul unei aeronave ce efectua o cursă spre Federația Rusă, scrie deschide.md.
Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec a declarat pentru sursa citată că: „pe cazul încercării de a scoate din țară o vioară, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău, la data de 22 Octombrie 2021, a fost pornită o urmărire penală pentru contrabandă. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS. În prezent, se efectuează acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului investigat”.
Potrivit publicistului Gheorghe Erizanu, Alexandra Conunova era cap de afiș la TFestival din Moscova, fiind invitată de Vadim Repin, un alt mare violonist al lumii.
„Stradivariusul, găsit de vameși, este cu acte. Costă, într-adevăr, circa două milioane de euro. Stradivariusul este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”, fiind împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția”, a spus Gheorghe Erizanu.
Violonista Alexandra Conunova a luat premii internaționale la festivalurile din Hanovra, Ceaikovski din Moscova, Singapur, Londra. A cântat pe cele mai importante scene ale lumii, împreună cu cele mai mari orchestre ale lumii. A fost pe scenă cu dirijorii Gherghiev, Foster, Spivakov.