Toate localităţile din nordul ţării de la Ungheni până la Briceni ar putea intra în componenţa municipiului Bălţi. Declaraţi a fost făcută de primarul de Bălţi, Renato Usatîi în cadrul unui interviu de la postul de televiziune BTV. Hotărârea primarului vine după ce a avut o întrevedere cu un reprezentant al grupului de lucru a Parlamentului. În cadrul discuţiilor principala problemă abordată a fost Statutul municipiului Bălţi. În opinia primarului lărgirea teritoriului municipiului este motivată de faptul că, autorităţile centrale de la Chişinău refuză să coopereze şi să asculte cerinteţele bălţenilor. El a mai adăugat că va veni momentul în care administraţia publică locală nu va coopera cu puterea centrală
La întrevederea cu reprezentanţii administraţiei primăriei municipiului Bălţi urmau să vină zece deputaţi, dintre care doar unul a ajuns la Bălţi. Este vorba de alesul poporului din partea din partea PCRM şi fost primar de Bălţi, Vasile Panciuc. Usatîi a calificat absenţa celor nouă deputaţi drept un act de ireponsabilitate şi nepăsre faţă de bălţeni.
Totuşi dialogul dintre cele două părţi s-a desfăşurat în mod productiv. Reprezentanţii primăriei au venit cu un şir de amendamente la proiectul de lege cu privire Statutul municipiului Bălţi. Unele propuneri prezentate de conducere primăriei au fost: impozitul pe venit colectat de la persoanele fizice care muncesc pe teritoriul municipiului Bălţi să rămână în bugetul primăriei, în proporţie de 100 de procente, iar cel de la persoanele juridice în mărime de 25 la sută. La fel, a fost punctat şi un alt aspect ce vizează impozitul pentru exploatarea drumului care ar trebui să rămână în bugetul primăriei. Mai mult ca atât s-a vorbit şi despre posibilitatea primăriei muncipiului Bălţi să beneficieze de bani din Fondul de Compensare din care a fost exclusă în anul 2015.
De asemenea a fost pusă în discuţiei şi posiblitatea creării Poliţiei Municipale. Potrivit primarului asta va da posibilitate reducerii în municipiu atât al dezmăţului urbanistic cât şi al celui economic. Deputatul Vasile Panciuc a menţionat că modificările propuse de reprezentanţii primăriei bălţene trebuie să fie susţinute de Legislativ. Primarul a specificat că în cazul municipiului Chişinău numeroase acte legislative sunt adoptate de către anumite persoane în scopuri în scopuri personale. ,,De regulă este vorba despre oameni care conduc cu țara. Legea lucrează în interesul lor.’’ a precizat Renato Usatîi. Viceprimarul de Bălţi, Igor Şeremet a venit şi el cu o replică în adresa deputatului.
Primarul de Bălţi a menţionat că proiectul de lege privind statutul municipiului Bălți nu are o contaţie politică. Potrivit lui ideea este că, oraşul are nevoie de acest statut pentru a restabili ordinea. Usatîi a mai adăugat că Bălţiul trebuie să devină un oraș model. El a mai punctat că până la finele săptămânii curente toate cerinţele propuse vor fi redactate şi înaintate grupului parlamentar de lucru.
Comentariile sunt închise