CETATEA SOROCA: CUM A FOST, CUM ESTE ȘI CUM VA FI

Cetatea lui Ștefan cel Mare de la Soroca este una dintre cărțile de vizită ale Republica Moldova. Puțini sunt cei care nu au fost măcar o dată în viață să o vadă sau cei care vin în republică și nu dau o fugă până la Cetate, să-i afle istoria.

Este amplasată în mijlocul orașului Soroca, pe malul râului Nistru, de o înălțime impresionantă și cu cinci bastioane egal departate între ele. După mai multe lucrări de renovare a reușit să-și păstreze farmecul și interesul pentru cel ce nu a pășit prin ea vreodată.

Cetatea Soroca a fost construită la trecatoarea peste Nistru pe locul unor fortificații mai vechi. La 1499, din porunca Voievodului Ștefan cel Mare, este înălțată o cetate pătrată din lemn. Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareș, cetatea este rezidită din temelie de piatră, așa cum o vedem și în prezent.

Cetatea Soroca mai este cunoscută și drept loc unde s-au întrunit oștirile moldovene sub conducerea celebrului domnitor Dimitrie Cantemir și armatele rusești conduse de țarul Petru I în timpul campaniei de la Prut împotriva ostașilor otomane, în anul 1711.

O excursie prin beciurile cetății ne convinge că fortăreața  are nevoie de o restaurare continuă, în caz contrar, riscă să se surpe pe alocuri.

Cetatea Sorocii este unica printre cetățile medievale moldove­nești prin sistemul arhitectonic de construcție și în același timp asemănătoare cu castelele din Europa, după formă, dimensiuni și specific.

Deși am mers la cetatea Sorocă într-o zi obișnuită de miercuri, am reușit să întâlnim turiști din SUA sau Italia, care au confirmat că cetatea seamănă cu multe construcții din Europa.

Și dacă cetatea pare a fi extrem de rezistentă împotriva armelor, nu este la fel de puternică și în fața vremii. Umiditatea afectează grav pereții, care pe alocuri se macină.

Veți rămâne uimiți, dar anume amplasarea toaletei la făcut pe Nicolae Bulat să intuiască locul de somn al voievodului.

Mari semne de întrebare trezește așezarea bisericii. În timpul ultimelor lucrări de renovare au ieșit la iveală noi detalii. 

Despre cetatea Soroca se poate povesti ore în șir. Noi nu am încercat decât să-i intrigăm pe cei care au uitat de unele valori istorice și culturale.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture