Europarlamentarii, despre situația din Afganistan: „Persoanele aflate în pericol după preluarea puterii de către talibani trebuie ajutate”

Persoanele aflate în pericol după preluarea puterii de către talibani trebuie ajutate, au afirmat europarlamentarii într-o dezbatere privind viitorul Afganistanului. În dezbaterea din 14 septembrie deputații au subliniat nevoia ca UE să ajute oamenii să părăsească țara în siguranță după revenirea la putere a talibanilor, scrie zdg.md.

„Toți cei aflați în vizorul talibanilor – fie că sunt activiști, susținători ai drepturilor femeilor, profesori, funcționari publici sau jurnaliști – trebuie să ne asigurăm că pot veni la noi”, a declarat Michael Gahler (PPE, Germania).

El a adăugat că țările vecine trebuie sprijinite în preluarea refugiaților. La rândul său, Iratxe García Pérez (S&D, Spania) a afirmat că este important să se stabilizeze situația din țară și să fie protejate drepturile afganilor.

„Am înființat un centru în Madrid pentru a-i sprijini pe cei care au lucrat cu noi în Afganistan, familiile și rudele acestora. Trebuie făcut mult mai mult de atât, trebuie stabilit un coridor umanitar susținut de Serviciul de Acțiune Externă pentru ca cei care se află încă în Afganistan să poată obține vizele necesare și să părăsească țara în siguranță”.

Mick Wallace (Stânga/Irlanda) a deplâns faptul că lupta împotriva terorismului a condus la uciderea unor oameni nevinovați sau la forțarea altora să emigreze.

„Europa trebuie să ofere acum adăpost durabil celor care au fugit de haosul la care am contribuit”.

 

„Ceea ce am văzut în Afganistan este cu siguranță o tragedie pentru poporul afgan, un pas înapoi pentru Occident și un potențial moment de cotitură în relațiile internaționale”, a spus responsabilul de politică externă, Josep Borrell.

„Pentru a păstra o șansă de a influența evenimentele, nu avem altă variantă decât să discutăm cu talibanii”, a adăugat acesta, explicând că a discuta nu înseamnă implicit a recunoaște.

Alți deputați europeni au declarat că nu este vorba doar despre scoaterea oamenilor din Afganistan, ci și despre protejarea celor rămași.

„Trebuie să salvăm viețile activiștilor și reformatorilor afgani, dar și să salvăm milioanele care se confruntă cu sărăcia și foametea” a spus Petras Auštrevičius (Renew, Lituania).

sursa: Parlamentul European

„Afganistanul nu ar trebui să fie condus de mulahi radicali, ci de oameni educați, deschiși și orientați spre binele comun al afganilor”.

Jérôme Rivière (ID, Franța) a analizat impactul asupra UE, dincolo de Afganistan.

„Statele membre trebuie să se protejeze și să își apere populațiile. Europenii nu ar trebui să fie supuși unor noi valuri de migrație cum a fost cel de după conflictul din Siria. Ca și dumneavoastră, sunt îngrijorat de soarta civililor și femeilor în Afganistan și nu vreau să văd islamiștii venind la putere, dar refuz încă un val de migrație din Afganistan”.

Tineke Strik (Verzii/EFA, Olanda) a sugerat că este momentul să reflectăm și să învățăm din acest dezastru pentru a crea o politică externă mai puternică și mai eficientă.

„Poporul afgan se confruntă cu un enorm dezastru umanitar, cu lipsă de alimente, apă și alte nevoi stringente. Acest popor afgan a avut încredere în noi. Trebuie să facem tot ce putem să îi apărăm de teroarea talibană” a spus aceasta, cerând evacuări coordonate de UE, vize umanitare și acces la ajutoare.

„Ajutați oamenii și evitați orice recunoaștere a talibanilor atâta timp cât drepturile omului sunt în pericol” a adăugat deputata.

Anna Fotyga (ECR, Polonia) a cerut o abordare multilaterală, internațională în Afganistan, așa cum s-a făcut cu 20 de ani în urmă: „cred că multilateralismul este calea de a rezolva această problemă. (…) Trebuie să vedem acum eforturi cât mai largi și o strategie concretă pentru Afganistan”.

Foto: zdg.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture