Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate: „Procuratura este în vacanță și la propriu și la figurat” (VIDEO)
Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a elaborat un set de recomandări pentru Procuratura Generală, care să reducă riscurile eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupţie mare. În cadrul unei conferințe de presă, președinta țării Maia Sandu a prezentat principalele subiecte discutate în cadrul ședinței din 10 august. Aceasta s-a arătat nemulțumită de faptul că reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuraturii Anticorupție nu s-au prezentat la ședință, pentru că ar fi „în vacanță”. La întrunire a venit doar viceprocurorul general, care nu a putut oferi răspunsurile necesare pe anumite subiecte, scrie Newsmaker.md.
„Am discutat despre măsurile pe care le întreprind organele responsabile pentru a preveni fuga din țară a unor persoanje anchetate în dosare de corupție mare, pentru a aborda acest subiect am invitat reprezentanții Procuraturii. Din păcate, Procuratura este în vacanță și la propriu și la figurat. S-a prezentat doar un reprezentant al Procuraturii Generale, celelalte procuraturi nu au fost prezente”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu s-a referit la persoane controversate precum Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Constantin Botnari, Vladimir Andronache.
„Avem mai multe situații când persoanaje responsabile de abuzuri majore, implicate în acte de corupție mare au părăsit Moldova, sunt în căutare internațională și vedem lipsă de progrese pentru readucerea și sancționarea sau tragerea la răspundere a acestor oameni. Primul episod s-a întâmplat în 2019, când a fost dat jos regimul Plahotniuc: Plahotniuc, Iaralov, Șor, Constantin Botnari. După aceasta, anumite persoane din această grupare au continuat să rămână în țară – mă refer la Andronache și Cavcaliuc”, a declarat Sandu.
Maia Sandu a menționat că mai există o altă grupare coruptă și a amintit că și omul de afaceri Veaceslav Platon a părăsit țara de curând.
„Am încercat să aflăm astăzi răspunsuri de la Procuratură ca să vedem ce face ca să prevină eschivarea celor implicați în corupția mare. Procuratura spune că procedurile sunt de vină și nu pot aplica măsuri de restricționare. Membrii CSS au reiterat că toată lumea își dorește respectarea strică a legii. Nu înțelegem de ce, în cazul unor arestări a oamenilor de afaceri, a profesorilor, procedurile nu încurcă, iar în cazul dosarelor de corupție mare și a hoților de bani mari – procedurile încurcă. Nu am primit argumente convingătoare și, mai ales, informații liniștitoare din partea reprezentantului Procuraturii”, a mai spus președinta țării.
Maia Sandu a mai menționat că s-au exprimat îngrijorări în raport cu faptul că se raportează tranzacții financiare frauduloase, care nu ar fi anchetate de Procuratură, iar banii și proprietăților corupților vizați rămân în gesiunea acestora, iar recuperarea averilor devine tot mai dificilă.
„Am formulat o serie de recomandări pentru Procuratura Generală, care să reducă riscurile. Le vom face publice până la sfârșitul zilei și cel mai probabil vom reveni la subiect în timp scurt și ne așteptăm ca Procuratura să aibă răspunsuri competente. Sunt necesare modificări ale cadruli legal, care vor fi discutate împreună cu Ministerul Justiției și, dacă vor fi necesare, vor fi prezentate Parlamentului”, a mai spus Maia Sandu.
Șefa statului s-a referit și la imaginile trucate în care chipurile apare ea, alături de Ilan Șor.
„Am aflat că a fost decizia PCCOCS să nu confiste calculatoarele care au fost găsite în momentul în care se investiga gruparea care încerca să fileze un judecător. Respectiv, decizia procurorilor a fost să sechestreze doar două telefoane, iar PCCOCS a decis că calculatoarele găsite nu trebuie sechestrate”, a declarat Maia Sandu.
***
Din componența Consiliului Suprem de Securitate fac parte președintele țării și consilierul acestuia în domeniul apărării și securității naționale, precum și: președintele Parlamentului, prim-ministrul, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, ministrul Apărării, ministrul Afacerilor Interne, directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, procurorul general, precum și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.
De menționat că la ședința din 10 august a participat vechea componență a CSS.
Фото: Newsmaker.md.
Comentariile sunt închise