Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, a anunțat astăzi într-un briefing despre „motive de periclitare a campaniei de recoltare a cerealelor din prima grupă, ceea ce pune în pericol asigurarea securității alimentare a țării”, transmite MOLDPRES.
„Campania de recoltare a demarat în mai multe localități din Republica Moldova, o parte chiar până la ploile frecvente şi abundente din ultima perioadă. În prezent, avem timp favorabil, atât în sudul ţării, cât şi în centru lucrările se desfășoară masiv, deja şi la nord pe unele terenuri a început secerișul. Cu toate acestea, producători agricoli din teritoriu au semnalat că nu-şi pot ridica cantitatea necesară de carburanți pentru a demara lucrările de recoltare”, a declarat Perju.
Oficialul a relevat că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) a fost sesizat pentru a întreprinde măsurile necesare şi să se adreseze la instituțiile abilitate pentru soluționarea problemei, în speță fiind vorba de Ministerul Economiei şi Infrastructurii şi Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
„Ca urmare a aprobării la 14 iunie de către ANRE a metodologiei de calcul şi aplicare a prețurilor la produsele petroliere, avem semnale că producătorii agricoli pot lua de la lanțurile de distribuție doar cantități mici de carburanți, în special motorină, ceea ce anulează orice posibilitate de a ajuta fermierii ca să-şi asigure cantitatea necesară pentru demararea lucrărilor agricole. Simplu fiind spus, după aceste modificări, producătorii agricoli nu pot să se asigure cu cantitatea necesară de motorină la prețurile angro, fiind impuși să procure carburantul cu prețul de la pompă”, a explicat ministrul de resort.
Potrivit lui Ion Perju, la prețurile actuale şi la necesarul de motorină per unitate de suprafață, competitivitatea produselor autohtone scade în comparație cu cele de pe piața regională. „Mai mult, în astfel de situații, când este necesară intervenția operativă a producătorilor agricoli, luând în considerare şi intensitatea precipitațiilor pe care le-am avut, cantitatea şi calitatea produselor ce stau la baza securității alimentare a ţării – această securitate poate fi pusă în pericol”, a afirmat sursa citată.
Perju a spus că pentru lucrările de pe cele 418 mii de hectare de terenuri agricole, însămânțate în acest an cu cereale din prima grupă, este nevoie de nu mai puțin de 30 de milioane de litri de motorină, cantitate care poate crește semnificativ în funcție de îmburuienirea terenurilor.
În acest context, MADRM solicită intervenția de urgență a instituțiilor abilitate asupra metodologiei de calcul şi aplicare a prețurilor la produsele petroliere, pentru a nu permite periclitarea sau îngreunarea campaniei de recoltare a cerealelor din prima grupă, precum şi a altor lucrări agricole.
Comentariile sunt închise