Primul exercițiu militar moldo-american „Dragoon Pioneer 2016” s-a încheiat joi, 19 mai, la Batalionul de Geniu din Negreşti, Străşeni, unde a avut loc o ceremonie oficială. La eveniment a participat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, comandant Suprem al Forţelor Armate, ministrul Apărării, Anatol Şalaru, ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, şi ataşaţii militari acreditaţi în țara noastră, notează realitatea.md.
În cadrul manifestării, șeful statului a adresat un mesaj de mulțumire partenerilor americani pentru sprijinul constant acordat țării noastre. De asemenea, în semn de profundă gratitudine pentru contribuție la dezvoltarea colaborării dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii în domeniul Apărării, președintele Nicolae Timofti, a conferit și unele distincții de stat.
Astfel, Alexander George Deraney, comandant al Batalionului Geniu din cadrul Regimentului 2 Cavalerie (SUA) a fost decorat cu medalia „Meritul Militar”, iar atașatul militar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Joseph Carlton Bilbo, a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”.
La rândul său, ministrul Apărării, Anatol Şalaru, a spus că militarii Armatei Naţionale şi cei ai SUA își vor aminti despre exerciţiul militar „Dragoon Pioneer 2016”, dar cel mai important este că de el îşi vor aminti cetăţenii Republicii Moldova, adevăraţii beneficiari de pe urma instruirii celor 363 genişti.
„Spun asta pentru că în cele 17 zile de antrenament, militarii noştri au învăţat tehnici de depistare şi distrugere a obiectelor explozive, cu utilizarea maşinilor de geniu din dotarea armatei americane. De ce sunt beneficiari cetăţenii Republicii Moldova? Pentru că în fiecare zi, geniştii Armatei Naţionale sunt solicitaţi în diferite raioane ale ţării pentru a neutraliza muniţii descoperite de localnici”, a menţionat ministrul Apărării.
Exerciţiul „Dragoon Pioneer 2016”, s-a desfăşurat în premieră, în Republica Moldova, la el fiind antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale.
În cadrul aplicaţiilor au fost utilizate 58 de unităţi de tehnică din dotarea armatei SUA şi 40 de maşini de geniu şi asigurare ale Armatei Naţionale.
Exercițiul a început la data de 3 mai și urmează să se încheie, 20 mai, când unitățile militare ale SUA vor părăsi teritoriul Republicii Moldova prin punctul vamal Leușeni.
Comentariile sunt închise