Din cauza lipsei personalului medical, în mai multe localităţi rurale vaccinarea anti-COVID are loc doar odată pe săptămână

Vaccinarea anti-COVID-19 avansează greu în satele care nu au medici de familie. Din cauza lipsei personalului medical, în mai multe localităţi rurale imunizarea are loc odată pe săptămână, iar capacitatea de vaccinare este limitată. În satul Dancu, raionul Hânceşti, prima doză de ser a ajuns abia cu trei săptămâni în urmă şi au fost imunizaţi doar câţiva zeci de locuitori, transmite publika.md.

„Sperăm că poate a fugi coronavirusul de pe capul nostru. Trebuie de venit toţi să ne vaccinăm ca să fim liberi.”

Pentru locuitorii din Dancu, joia este la fel de aşteaptă ca duminica. Şi asta pentru că doar în această zi, medicul de familie vine de la Hânceşti cu vaccinurile.

„E binevenit acest vaccin, că avem multe patologii şi cu virusul ăsta deja se pune sub semnul întrebării existenţa noastră mai departe.”

„Medicina e pentru oameni, ca să nu ne ducă ori la reanimare, ori la morgă, dar ne oferă o şansă şi e făcută pentru sănătatea noastră.”

Oamenii spun că, deşi sunt mulţi doritori să se vaccineze, rândul le ajunge foarte greu.

„Vor să se vaccineze mulţi, dar nu se ajung vaccinuri.”

De cealaltă parte, cele două angajate ale punctului medical spun că şi-ar dori să-i poată imuniza pe toţi, însă fizic nu reuşesc.

„Nu putem spune că nu se ajung doze, dar la noi medicul vine odată în săptămână, joi, dar un medic nu poate primi un număr atât de mare de pacienţi pe zi, mai mult de 50 sau 60.”, a spus asistenta medicală din s. Dancu, Hânceşti, Maria Rotaru.

Astfel, în total, doar puţin peste 70 de locuitori din Dancu au fost imunizaţi.

„Vecinii sunt vaccinaţi, dar mai sunt care vor să se vaccineze. Dar ce să facem? Deja când ne vine rândul.”

Medicul de familie, care de mai mulţi ani vine joia în sat, spune că localnicii se pot imuniza şi la Hânceşti.

„Omul poate veni şi la centrul raional, dar mai bine se suportă imunizarea dacă se face aproape de casă, aici la punctul medical, decât să facă navetă la Hânceşti.”, a menționat medicul de familie în s. Dancu, Hânceşti, Angela Ţurcan.

Mulţi dintre cei care au primit şi rapelul nu au avut nicio reacţie adversă.

„Ei cum ne-am simţit? Am dormit trei zile după vaccin, unde mă întorceam tot să dorm, să dorm şi m-am bucurat că ne-am simţit bine după vaccin, slava Domnului.”

Cei care nu se pot deplasa la punctul medical, pot solicita medicului de familie să fie vaccinaţi la domiciliu.

Foto: publika.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture