Perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a început din 5 mai. În perioada 12-14 mai, Comisia Electorală Centrală urmează să stabilească locul şi timpul recepţionării documentelor necesare pentru înregistrarea candidaţilor, transmite independent.md.
După, urmează desemnarea pretendenţilor la funcţia de deputat, proces care va avea loc până pe 11 iunie, adică cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Acţiunile se regăsesc în programul calendaristic aprobat de CEC. Până pe 16 mai, urmează să fie constituite circumscripţiile electorale de nivelul al doilea, iar până pe 21 mai – consiliile electorale ale circumscripţiilor de nivelul al doilea. Secţiile de votare vor fi constituite până pe 5 iunie, în baza propunerilor primarilor. Totodată, cu cel puţin 35 de zile înainte de ziua alegerilor urmează să fie constituite secţiile de votare în străinătate. Această responsabilitate îi revine Comisiei Electorale, Guvernului şi Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
În acelaşi termen, cu implicarea Biroului politici de reintegrare, urmează să fie formate secţiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului. Până pe 6 iunie, urmează să fie adusă la cunoştinţa publică informaţia despre hotarele secţiei de votare, iar până pe 15 iunie vor fi constituite birourile electorale ale secţiilor de votare. Urmează alegerea preşedintelui, vicepreşedintelui şi a secretarului Biroului. Odată cu depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaţilor, în decursul a şapte zile, urmează să fie adoptată hotărârea cu privire la înregistrare. Până pe 18 iunie, vor fi publicate listele de candidaţi. Efectuarea agitaţiei electorale este permisă doar după înregistrarea în calitate de concurent electoral şi până pe 9 iulie, inclusiv. După încheierea înregistrării concurenţilor electorali, CEC va aproba modelul şi textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
Concurenţii electorali vor fi înscrişi în buletinul de vot în ordinea rezultată din tragerea la sorţi efectuată în ziua depunerii documentelor pentru doi sau mai mulţi candidaţi. Buletinele de vot vor fi tipărite până pe data de 6 iulie, iar până pe 9 iulie acestea vor fi transmise, împreună cu ştampilele speciale, consiliilor electorale. Conform programului calendaristic, pe 11 iulie, votarea va avea loc, ca şi la scrutinele precedente, de la ora 07.00 până la ora 21.00. După caz, procesul de vot va fi prelungit cu cel mult două ore. În termen de 48 de ore după închiderea secţiilor de votare, CEC va prezenta procesele-verbale cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripţie, documentele şi materialele electorale. Până pe 20 iulie, Comisia va transmite Curţii Constituţionale documentele electorale privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate, a rezultatelor totalizării voturilor pe ţară. Curtea, până pe 25 iulie, va confirma sau va infirma legalitatea scrutinului.
Foto: independent.md.
Comentariile sunt închise