Mediul online nu este deloc sigur pentru cei mici, iar părinții ar trebui să urmărească ce fac aceștia atunci când navighează pe internet, scrie jurnal.md.
Aflați la vârsta imaturității, tinerii nu au capacitatea de a evalua consecințele și percep unele provocări ca pe un joc inofensiv. De aici și apar consecințele. Mai multe am discutat cu psihologul Diana Negru.
„TikTok acționează asupra copiilor în mod direct, și pozitiv și negativ. Partea pozitivă este că minorul învață să se afirme mai ușor, este încrezut în propriile forțe, învață că poate avea succes sau insucces și să se corecteze, apare aprecierea față de sine și din partea altor persoane, crește imaginea de sine”, spune psihologul.
Diana Negru subliniază că cei mai mici vor încerca să imite comportamentul cuiva, pentru a încerca să facă parte din „trendurile zilei”.
„Partea negativă este că ei vor să copieze aceste persoane, să le semene și să preia anumite comportamente pentru a deveni populari sau pentru a aduna like-uri. Deseori copiii sunt atrași doar de aceste tipuri de activități virtuale, li se pare totul ușor, crează dependență față de gadgeturi, petrec ore în șir în fața ecranelor, duce la o comunicare redusă cu semenii, izolarea față de societate, apare concurența între diferite grupuri restrânse. Dacă nu îi reusește să obțină rezultate, apare frustrarea, conflictul interpersonal, scade stima de sine, apare neîncrederea, pot apărea stări de nervozitate, apar conflicte între părinți și copil, pedepsele”, a adăugat psihologul.
Uneori, părinții îi lasă pe copii nesupravegheați pe internet, în timp ce ei lucrează sau fac altceva în casă. Este o greșeală care uneori poate avea urmări negative.
„În primul rând, fiecare părinte își asumă responsabilitatea, dacă îi permite copilului său să aibă sau nu TikTok. Să se informeze despre această rețea de socializare. Părinții trebuie să discute cu copilul, să îi explice care este rolul acestei aplicații. Să stabilească niște reguli bine definite în dependență de vârsta copilului și durata în timp, câte video-uri are voie să facă și cu ce conținut. Și cel mai important aspect, verificarea și permisiunea adultului de a posta filmulețul. Astfel, părinții pot fi la curent cu toată activitatea copiilor săi. Copilul este preîntimpinat: dacă nu îndeplinește aceste reguli, părintele este în măsură să decidă ce pedeapsă poate impune, chiar să șteargă sau să blocheze aplicația prin programe specializate cum ar fi Family Link, Parental Control App&Blocker”, menționează Diana Negru.
Clipuri haioase și filmări cu conținut diferit domină platforma, iar mii de tineri zilnic încearcă să fie în trend. Am întrebat psihologul ce părere are despre copiii cu vârsta de până la 7 ani care au acces la această aplicație.
„Consider că, la această vârstă, copilul nu trebuie să cunoască aplicația dată. În perioada aceasta, copilul trebuie cât mai mult să comunice, să socializeze cu părinții și semenii, să aibă plimbări în aer liber, să li se citească povești să fie încadrați în instituții preșcolare și activități conform vârstei. Dacă totuși copiii privesc la această vârstă video-uri hazlii sau toate cele sus-menționate, pot apărea probleme cu întârziere, copilul să creeze dependență față de aplicația dată, iar ulterior va întâlni probleme de concentrare, de încadrare în grup, de relaționare.
Cel mai bine ar fi să li se ofere acces de la vârsta când copiii înțeleg și conștientizează acțiunile sale, își asumă niște obligațiuni și responsabilități de care pot răspunde. Mi se pare ok ca acestă vârstă să înceapă de la 13 ani. Asemenea abordare se propune acum de către politica de securitate de pe TikTok, iar account-urile care nu corespund vârstelor sunt șterse. Dacă totuși copilul are o pagina a sa la o vârstă mai mică de 13 ani, atunci să fie strict monitorizată de părinți”, susține psihologul.
Părinții sunt un model pentru copii, iar ceea ce fac ei neapărat vor repeta și cei mici. Acum, putem urmări în mediul online părinți care își implică odraslele în unele filmulețe și pe care mai apoi le publică.
„Eu le zic întotdeauna că această alegere este decizia lor. Chiar dacă noi, ca specialiști, avem o altă viziune asupra acestei abordări, rămâne la discreția clientului. Eu personal nu accept plasarea pozelor pe rețelele de socializare a copiilor mei din mai multe considerente”, a mai adăugat psihologul.
„Trebuie să ne implicăm activ în viața copiilor noștri”
„Ei necesită foarte multă atenție, dragoste și comunicare și toate acestea trebuie să fie oferite reciproc, si să tindem să îi învățăm asta pentru viitorul lor. Altă soluție ar fi să găsim copilului ocupația care să îi placă mult și să fie motivat să o facă. Aici mă refer la sport, pictură, muzică, dans, șah, olărit, costrucții lego etc. Să iasă mai des la plimbare, să interacționeze cu copiii de vârsta lui”, a spus psihologul Diana Negru.
Aplicația TikTok a fost interzisă în mai multe țări, deoarece există tot mai mult conținut neadecvat, iar în decursul a câțiva ani mai mulți tineri și-au pierdut viața încercând să repete unele acțiuni văzute pe platformă.
Foto: allconect.com
Comentariile sunt închise