Președinta țării, Maia Sandu, nu intenționează să inițieze noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier. Declarația a fost făcută de șefa țării la emisiunea În Profunzime de la ProTV. Președinta susține că deputații sunt cei care trebuie să ajungă la un consens ce ar conduce la alegeri parlamentare anticipate. În același timp, Sandu amintește de termenul celor trei luni de la demisia Guvernului Chicu, care expiră la finele lunii martie, fapt ce ar putea sta la baza dizolvării Parlamentului.
Întrebată dacă ar urma să vină cu un nou decret de propunere a unei candidaturi la funcția de premier, Maia Sandu a spus că nu vede rostul pentru astfel de acțiuni, transmite agora.md.
„Decizia Curții Constituționale (n.r. – care crede necesară inițierea noilor consultări) ar fi de înțeles în situație de normalitate. Noi nu suntem în situație de normalitate. Încă încercăm să deoligarhizăm statul și trebuie să începem din Parlament. Mă întreb care este eficiența acestor consultări în situația în care vedem o parte dintre fracțiuni sau grupuri care sunt inconsecvente. La primele consultări nu a fost niciun partid care nu a spus că vrea să meargă la anticipate. Apoi lucrurile se schimbă. Nu văd eficiența consultărilor”, a punctat președinta.
Cât despre pașii ce urmează, Maia Sandu a menționat două căi.
„Problema poate fi ușor rezolvată în Parlament. Fracțiunile parlamentare, care cel puțin până acum au declarat că vor alegeri anticipate, să ajungă la un acord. Și știu că au fost discuții pe subiect. Dacă nu, noi așteptăm termenul de 23 martie. Între timp, cum am spus, socialiștii și alții au dreptul să inițieze o procedură de demitere a președintelui și să ajungem la referendum”, a menționat șefa țării.
La 23 martie, se împlinesc trei luni de la data demisiei Guvernului Chicu, fapt care, în viziunea Maiei Sandu, ar putea fi cale de dizolvare a Legislativului.
„După linia deciziilor CC luate în trecut, acestea spun că, la expirarea a trei luni din ziua în care Guvernul a fost demis, dacă nu există alt Guvern, aceasta este o cale pentru dizolvarea Parlamentului, fără cele două tentative eșuate de susținere a unui candidat la funcția de premier în Legislativ”.
Menționăm că, potrivit deciziei Curții Constituționale, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în urma consultărilor. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție. Potrivit articolului 89 din Constituție, procedura de suspendare din funcție a președintelui presupune votul a 67 de deputați în Parlament și apoi organizarea unui referendum național.
Pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița drept candidată pentru funcția de premier.
Atunci, Maia Sandu a evitat să spună dacă va iniția consultări cu fracțiunile parlamentare, așa cum consideră au statuat magistrații CC, sau dacă va propune un nou candidat la funcția de premier. Șefa țării spune că oamenii sunt cei care trebuie să decidă și că singura soluție pentru depășirea crizei politice sunt alegerile parlamentare anticipate. „Poporul este deținătorul real al puterii în stat. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a punctat Maia Sandu.
De altă parte, liderul PSRM, Igor Dodon, afirmă că socialiștii nu intenționează să inițieze demiterea președintei țării, Maia Sandu, prin referendum. Mai mult, fostul președinte crede că singura soluție la această etapă este învestirea unui nou Guvern.
Între timp, PSRM și Platforma DA au inițiat discuții cu lideri ai fracțiunilor și grupurilor parlamentare pentru identificarea unei căi de depășire a situației.
Comentariile sunt închise