Situația epidemiologică în RM se agravează: Aflarea în terapia intensivă e mai îndelungată, iar rotația pacienților mai mică
Pe 9 martie se împlinește un an de la depistarea primului caz de coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova. Situația a evoluat diferit de atunci, iar la momentul actual evoluția situației epidemiologice este foarte alarmantă. Virusul a devenit mai rezistent, iar aflarea în terapie intensivă a devenit mai îndelungată.
Din această cauză rotația pacienților este mai mică, iar numărul celor în stare gravă și extrem de gravă este în creștere. O declarație în acest sens a fost făcută de Tatiana Zatîc, secretar de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, scrie jurnal.md.
„Cel mai îngrijorător fapt este că s-au modificat cazurile – au devenit mult mai grave și mai îndelungate, iar răspunsul la tratament și posibilitatea de externare sunt mai dificile. Aflarea în terapie intensivă a devenit mai îndelungată, iar rotația pacienților mai mică, de aceea numărul celor în stare gravă și extrem de gravă este în creștere”, a menționat Tatiana Zatâc.
Oficialul a specificat că cea mai dificilă este situația din municipiul Chișinău.
„Situația este foarte alarmantă, și fără anumite măsuri de restricție care țin de aglomerarea oamenilor și de nerespectarea regulilor de protecție este imposibil de a aduce starea lucrurilor, cel puțin, la un echilibru și de a face ca sistemul, cel puțin, să supraviețuiască”, a mai spus Tatiana Zatâc, adăugând că alte state au reușit micșorarea cazurilor datorită unor restricții dure.
Declarația a fost făcută în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe care a desfășurat audieri publice pe subiectul situației create în domeniul HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele) în condițiile stării de urgență în sănătate publică. Angajatorii din acest sector au cerut moratoriu pe controale , cât și anularea unor restricții ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au reiterat că aceste restricții, inclusiv ca localurile HoReCa să nu poată activa după orele 22.00, sunt impuse de situația epidemiologică alarmantă.
Comentariile sunt închise