Ce spune Maia Sandu despre funcția de premier al țării

Președinta țării, Maia Sandu, spune că orice nominalizare la funcția de premier al țării va amâna declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Răspunsul vine după ce ieri, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi și fostul șef de stat, Vladimir Voronin au declarat că și-ar dori să fie prim-miniștri, transmite unimedia.info.

„Cu toții înțelegem că RM are nevoie de un Guvern serios și cu sprijin sănătos în Parlament ca să poate să rezolve problemele mari cu care se confruntă societate și cetățenii și problema cea mare este lipsa sprijinului sănătos din partea unei majorități pentru un asemenea Guvern, iar orice nominalizare de prim-ministru acum ar duce la amânarea declanșării alegerilor anticipate și bănuiesc că și cei care au venit cu aceste propuneri, nu își doresc asta”, a declarat Sandu.

Președinta spune că așteaptă ce spune Curtea Constituțională pe decizia de autodizolvare a Parlamentului, care ar fi cea mai scurtă cale de declanșarea a alegerilor. Totodată, a menționat că dacă Curtea va spune altfel, va veni cu următorul pas la momentul potrivit.

Fostul șef de stat, Vladimir Voronin se vrea prim-ministru. Liderul comunist a declarat că va analiza o eventuală astfel de propunere, dar și-ar dori să „îi pună pe toți la muncă”.

Și Renato Usatîi vrea să fie desemnat prim-ministru de către președinta Maia Sandu. Acesta a declarat că doar așa se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, întrucât deputații din actualul Legislativ nu vor susține candidatura sa pentru șefia Executivului. Potrivit legii, după epuizarea procedurii de a învesti un nou Guvern, prin nevotarea candidaturilor propuse de șeful statului, Parlamentul se dizolvă și se organizează alegeri.

Maia Sandu a semnat la 31 decembrie decretul prin care l-a desemnat premier interimar pe Ministrul de Externe, Aurel Ciocoi. Asta după ce premierul Ion Chicu a demisionat, pe 23 decembrie 2020 și, alături de încă 3 miniștri cheie, a renunțat și la interimatul funcției.

Ulterior, Sandu a înaintat o adresare către Curtea Constituțională, prin care se solicită examinarea posibilității de a oferi atribuții mai mari unui Guvern demisionar.

Anterior, partidul pe care Maia Sandu l-a condus a mai adresat o sesizare la CC prin care a cerut să examineze posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului, pentru a provoca alegerile anticipate.

O decizie a Curții Constituționale stabilește că șeful statului este obligat, în 45 de zile, să propună un candidat la funcția de prim-ministru.

Sursa unimedia.info

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture