Tehnica agricolă staționează la intrarea în Chișinău a treia zi

Agricultorii, ajunși duminică cu tractoarele până la intrarea în Chișinău, continuă protestul a treia zi consecutiv, transmite agora.md. Aceștia cer să le fie acordate despăgubiri de 3.000 de lei per hectar pentru culturile de grupa a doua, afectate de secetă. Printre nemulțumiri se numără și majorarea cotei TVA. 

La intrarea în capitală, dinspre orașul Ialoveni, zeci de tractoare stau aliniate pe marginea drumului. Tehnica agricolă era fără șoferi la orele dimineții, însă câțiva reprezentanții ai agriculturilor au comunicat pentru AGORA că fermierii urmează să se adune în scurt timp. Aceștia au venit din Hîncești, Leova și Ialoveni.

„Vrem să ni se dea cei 3.000 de lei la ha pentru culturi de grupa a doua ca să putem lucra terenul mai departe. Nu ni se spune nimic cât ni se acordă și care e suma. Așteptăm să vedem ce decizii se vor lua la Guvern. Suntem gata să plecăm acasă. Dar dacă vor fi promisiuni goale, nu plecăm. Am fost deja o dată”, spune un agricultor din Hîncești.  Potrivit lui, un dialog cu autoritățile se planifică pentru azi, 8 decembrie.

De cealaltă parte, vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari susține că discuțiile nu ar avansa. „Regret foarte mult că șefii comisiilor parlamentare permanente pentru economia și agricultură au refuzat azi să întâlnească cu reprezentanții fermierilor-protestatari.

Sute de agricultori disperați îngheață în tractoare, protestând impotriva majorării TVA. Totodată, ei solicită compensațiile promise pentru culturile de grupa doua, compromise de seceta. Dar din partea autorităților fermierii văd deocamdată doar aroganță crasă, care cu certitudinea va fi taxată”, scrie Alexandr Slusari pe pagina sa de Facebook.

Amintim că protestatarii au ajuns la intrarea în Chișinău duminică, atunci când în centrul capitalei se desfășura un alt protest.

Anterior, la mijloculul lunii octombrie, agricultorii din mai multe raioane au scos tehnica agricolă în stradă în semn de protest Și atunci, principala nemulțumire era legată de despăgubirile pe care le cereau pentru prejudiciile cauzate de secetă asupra culturilor de grupa II: porumb, floarea-soarelui. După ce au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii, nemulțumiți de rezultatul discuțiilor, fermierii au cerut să se întâlnească și cu premierul Ion Chicu.

La scurt timp după aceste proteste, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a anunțat că cererile pot fi deja depuse. Nu se știe însă mărimea ajutorului per hectar. „Va fi calculată de AIPA în baza mijloacelor financiare disponibile raportate la suprafața totală eligibilă, conform dosarelor recepționate”, explică instituția. De asemenea, este vorba de alocarea compensațiilor doar pentru cultura de porumb, nu și pentru cea de floarea-soarelui. Cererile urmau să fie depuse până azi, 8 decembrie.

Menționăm că, pe 30 noiembrie, Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar din partea Guvernului Federației Ruse, în sumă de aproximativ 62 de milioane de lei, destinat pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat de seceta din anul 2020 la cultura porumbului și pentru pregătirea solului pentru recolta anului 2021. Conform estimărilor, suprafața totală afectată de calamități naturale este de 505 mii de hectare. În acest sens, Ministerul Finanțelor va aloca Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale aproape 60 de milioane de lei din fondul de intervenție al Guvernului.

Sursa agora.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture