O ECHIPĂ DE EXPERŢI NATO EVALUEAZĂ REPUBLICA MOLDOVA
O echipă de experţi NATO efectuează o vizită în Republica Moldova pentru a evalua obiectivele de parteneriat asumate în cadrul Procesului de Revizuire şi Planificare a Parteneriatului, scrie infoprut.ro.
Grupul de experţi, condus de Paul Savereux, directorul Departamentului Planificare a Apărării al NATO, are planificate în perioada 6-8 aprilie o întrevederi cu viceministrul Apărării, Alexandru Cimbriciuc, reprezentanţi ai Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului Finanţelor, Poliţiei de Frontieră şi Departamentului Trupelor de Carabinieri, pentru a analiza realizările şi deficienţele implementării PARP, se arată într-un comunicat de presă al autorităţii ministeriale de apărare de la Chişinău.
Potrivit lui Andrew Cullen, responsabil PARP pentru Republica Moldova, Departamentul Planificare a Apărării, Direcţia politici şi planificare a apărării a NATO, un aspect important al PARP-ului este stabilirea şi formularea corectă a obiectivelor. Aceste obiective constituie un reper pentru elaborarea foii de parcurs şi trebuie să corespundă realităţii din Republica Moldova, adică să fie transparente, realizabile şi logice.
„Ne aflăm aici pentru a continua procesul de planificare şi a revizui rezultatele, obiectivele exacte ale procesului PARP fiind: dezvoltarea de către ţările partenere a unor forţe interoperabile pentru participarea la operaţiuni NATO, UE şi ONU, iar Moldova, în acest sens, este un exemplu prin contribuţia substanţială la operaţiunea KFOR din Kosovo şi alte misiuni. Al doilea aspect vizează reforma Forţelor Armate şi a altor instituţii din domeniul securităţii şi apărării, iar pentru Republica Moldova aceasta înseamnă implementarea Iniţiativei Consolidării Capacităţilor de Apărare (DCBI). Al treilea aspect este contribuţia la elaborarea structurii forţelor şi dezvoltarea capabilităţilor acestora”, a menţionat Andrew Cullen.
Procesul de Revizuire şi Planificare a Parteneriatului este o metodologie de planificare a apărării elaborată de Alianţa Nord-Atlantică pentru parteneri în baza sistemului de planificare a apărării utilizat în prezent în toate ţările occidentale.
Republica Moldova a aderat la PARP în 1997.
Comentariile sunt închise