Numărul cazurilor de itoxiație cu ciuperci au crescut în Moldova. Despre aceasta anunță terapeutul Tatiana Nedbailova. Potrivit medicului, adesea se întâmplă ca toți membrii familiei să ajungă la spital cu intoxicații. Recent, mai mulți locuitori din raionul Cantemir au fost spitalizați, după ce s-au otrăvit cu ciuperci. Toți erau membri ai aceleiași familii.
Potrivit datelor statistice, în perioada 12-19 octombrie, în Moldova s-au înregistrat peste 100 de cazuri de intoxiacție cu ciuperci, 46 de persoane au avut de suferit, dintre care 35 au fost adulți și 11 copii cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani. Din fericire, nimeni nu a decedat.
Ciupercile sălbatice nu sunt recomandate femeilor însărcinate, femeilor care alăptează, persoanelor în vârstă și copiilor cu vârsta de pînă la 12 ani.
Pentru a evita intoxicațiile, medicii recomandă culegerea ciupercilor cunoscute și prepararea acestora la temperaturi suficiente, iar în caz de simptome ale unei intoxicații, solicitarea ajutorului medical. Gătiți ciupercile în primele zile, după ce le-ați cules. Fierbeți ciupercile în 2-3 ore câte 30 de minute. Mâncărurile cu ciuperci pot fi păstrate la frigider într-un recipient smălțuit cel mult o zi.
Comentariile sunt închise