Strângere de fonduri pentru victimele conflictului din Ucraina

ACȚIUNE DE STRÂNGERE DE FONDURI PENTRU VICTIMELE DIN UCRAINA

Papa Francisc a invitat credincioşii să facă „donaţii generoase“ pentru victimele conflictului din Ucraina în cursul unei strângeri speciale de fonduri care se va organiza duminică, 24 aprilie, în toate bisericile catolice din Europa, relatează agenţiile de presă EFE şi DPA, citate de Agerpres.

Suveranul Pontif a adresat acest apel în faţa a peste 20.000 de persoane, în timpul unei slujbe în aer liber ţinute duminică în Piaţa Sfântul Petru din Roma consacrate „Milostivirii Divine“.

Este un gest de caritate care să uşureze suferinţele materiale şi care, în plus, vrea să dovedească apropierea şi solidaritatea mea şi a întregii biserici faţă de Ucraina“, a spus papa, pledând pentru „pace şi respectarea legii pe acest pământ care a suferit atât de mult“.

Bătrânii şi copiii sunt cei mai afectaţi. Le sunt alături constant cu gândurile şi rugăciunile mele şi am decis să mobilizez acest ajutor umanitar pentru ei“, a afimat Suverantul Pontif, menţionând că este foarte impresionat de faptul că „peste un milion de ucraineni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele“ din cauza violenţelor din ţara lor.

Totodată, Sfântul Părinte a cerut credincioşilor „să fie purtători ai păcii“, „o pace care nu divide, ci uneşte“, şi, de asemenea, „să fie apostoli ai milostivirii“ şi să facă eforturi pentru a aduce blândeţe şi consolare „unei omeniri mereu rănite şi temătoare, care poartă cicatricile durerii şi nesiguranţei“.

În cadrul marcării „Spiritualităţii Milostivirii Divine“, Papa Francisc a luat parte, sâmbătă seara, la o rugăciune în Piaţa Sfântul Petru în memoria Papei Ioan Paul al II-lea, de la a cărui moarte s-au împlinit 11 ani la 2 aprilie, notează Agerpres.

adevarul.ro

PANAMA PAPERS DEZVĂLUIE O REȚEA GLOBALĂ DE CORUPȚIE

Aproximativ 11 milioane de documente au fost făcute publice, dezvăluind cum unii dintre cei mai bogaţi oameni de pe plantetă se folosesc de diverse scheme pentru a-şi ascunde averile, informează BBC.

Potrivit informaţiilor oferite de BBC, documentele ar aparţine uneia dintre cele mai bine ascunse companii din lume, firma de avocaţi Mossack Fonseca din Panama.

Aceştia arată cum Mossack Fonseca a ajutat diverşi clineţi în spălarea de bani, evitarea de sancţiuni ori a taxelor.
Documentele arată legături către 72 de actuali sau foşti şefi de state, inclusiv dictatori acuzaţi de jafuri în propriile ţări.

BBC Panorama este printre cele 107 organizaţii media din 78 de ţări ce au analizat documentele, identitatea sursei iniţiale rămânând însă un mister.

În plus, documentele arată un cerc condus de o bancă din Rusia, responsabilă de spălarea a peste un miliard de dolari, în care sunt implicaţi asociaţi apropiaţi lui Putin. Operaţiunea era condusă de Bank Rossiya, ce intră sub incidenţa sancţiunilor impuse anexării Crimeei de căre Rusia.

mediafax.ro

RUSIA AR PUTEA MAJORA TAXELE IMPUSE INDUSTRIEI PETROLIERE LOCALE

Un conflict puternic este pe cale să izbucnească în Rusia în con¬diţiile în care ministerul de finanţe al ţării şi-a exprimat intenţia de a majora taxele impuse industriei petroliere locale pentru a aduce bani la buget, potrivit CNBC.

Declinul economiei şi pră¬buşirea preţurilor petrolului au afectat puternic bugetul ţării, determinându-i pe oficialii ruşi să încerce să obţină venituri mai mari de la companiile energetice locale în loc să aplice reduceri drastice de costuri care, se tem aceştia, ar pu¬tea avea consecinţe politice dra¬matice.

Planul, unul viabil pe termen scurt din perspectiva Kremlinului, ar putea pune pe butuci industria petrolieră a ţării, afectând prin urmare perspectivele de creştere pe termen lung ale Rusiei, aver¬tizează specialiştii.

Planul ar avea efecte pe termen lung“, afirmă Lauren Goodrich, analist al firmei Strat¬for. Dacă sectorul resurselor ener¬getice al Rusiei nu beneficiază de noi investiţii în următorii doi ani, ţara s-ar putea confrunta cu declinuri prelungite ale producţiei de petrol, avertizează Goodrich.

În condiţiile în care sancţiunile ţin departe investiţiile din afară, companiile energetice locale re¬prezintă baza Rusiei pentru men¬ţinerea nivelurilor de producţie pe o piaţă mondială din ce în ce mai competitivă.

Sancţiunile occidentale, preţu¬rile scăzute ale petrolului şi cos¬turile guvernamentale ridicate au lovit puternic Rusia. Date recente arată că economia s-a contractat cu 3,7% în 2015 comparativ cu 2014. Între timp, rubla s-a depre¬ciat cu aproximativ 55% din 2014. Totuşi, companiile petroliere locale au reuşit să facă faţă dificultăţilor.

Cu profituri în dolari şi costuri locale în ruble, giganţii energetici ruşi s-au descurcat mai bine decât rivalii internaţionali. Totuşi, guvernul rus şi-a legat impozitarea progresivă de preţul petrolului, astfel încât veniturile sunt mult mai scăzute la actualul preţ de sub 40 dolari decât în perioada când petrolul depăşea 100 dolari.

Taxele generate din sectorul petrolier au totalizat aproape 50% din veniturile fiscale ale Rusiei în 2014.

Însă nu toată lumea consideră că noul plan de majorare a taxelor va avea efecte negative asupra economiei.

Ildar Davleţin, analist al Rennaissance Capital, argu¬men¬tează că declinul producţiei ge¬nerat de reducerea investiţiilor va fi de numai câteva puncte pro¬centuale, fără a produce un im¬pact dramatic asupra economiei.

De fapt, spune Davleţin, uşoara scă¬dere a producţiei Rusiei ar putea împinge pre¬ţurile în sus, aducând Rusiei venituri în creştere. Aceste fon-duri la rândul lor ar putea fi folosite pentru reducerea dependenţei economiei ruse de petrol.

Pentru alţii, însă, acesta este un scenariu fantezist.

Între timp, producţia petro¬lieră a Rusiei a crescut cu 0,3% până la 10,91 milioane de barili pe zi în martie, cel mai ridicat nivel din aproape 30 de ani, punând sub semnul întrebării angajamentul Moscovei de a îngheţa producţia înainte de reuniunea producă¬torilor din Doha din 17 aprilie, potrivit Reuters.

Ministrul rus al energiei Alexander Novak a declarat că producţia din martie nu va reprezenta un obstacol în calea respectării angajamentului Rusiei.

zf.ro

ROMÂNIA ȘI SPANIA ÎMPOTRIVA TERORISMULUI

În ultimii cinci ani, organizațiile teroriste au dus la capăt 23.000 de atentate care s-au soldat cu moartea a 80.000 de oameni, pe tot globul. Din acest motiv, România şi Spania au lansat ideea unei Curţii Internaţionale împotriva Terorismului. Dacă iniţiativa va prinde contur, 15 magistraţi ar urma să-i judece pe cei care comit atacuri teroriste. În plus, ar încerca să rezolve şi problema de comunicare dintre statele care nu colaborează în acest domeniu.

Înfiinţarea unei Curţii Internaţionale împotriva terorismului este absolut necesară, spun diplomaţii care au iniţiat acest proiect. De la începutul acestui an, au fost înregistrate în medie trei atentate pe zi. Ambasadorul Bogdan Aurescu, iniţiatorul proiectului, susţine că legislaţia internaţională are mari lipsuri în a combate terorismul şi a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili.

Spania, ţara în care în 2004 au murit 194 de oameni după ce mai multe bombe au explodat în patru trenuri, susţine proiectul.

Terorismul este, fără îndoială, una dintre crimele atroce împotriva omenirii. Din acest motiv, guvernul meu a decis de la început să sprijine iniţiativa româno-spaniolă de a crea o Curte Internaţională împotriva Terorismului”, a declarat Ramiro Fernandez-Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti.

În cadrul Curţii ar urma să funcţioneze şi un Biroul al Procurorului care să aibă în subordine o forţă multinaţională de poliţie şi securitate. Aceasta ar urma să intervină doar atunci când sunt ţări care nu vor sau care nu au capacitatea de a-i trage la răspundere pe terorişti.

digi24.ro

ARMATA RUSĂ VA ACHIZIȚIONA 30 DE AVIOANE DE VÂNĂTOARE

Ministerul rus al Apararii si constructorul aeronautic Irkont au semnat un contract pentru aproximativ 30 de avioane de vânătoare Su-30, informeaza Ministerul rus al Apararii, intr-un comunicat de presa, potrivit Agerpres.

In cadrul comenzii statului pentru aparare 2016-2018, Ministerul Apararii si societatea aeronautica Irkont au semnat un contract de livrare fortelor aerospatiale rusesti a unor avioane multirol Su-30SM.
Aparatul Suhoi Su-30SM (cod NATO: Flanker-C) este o versiune modernizata a avionului de vanatoare multirol Su-30MKl, care l-a inlocuit pe predecesorul sau Su-27UB.

Pentru a-si impune superioritatea aeriana, acest avion a fost dotat cu un radar cu antena activa si cu motoare cu tractiune vectoriala. Su-30SM figureaza printre aparatele cele mai performante ale fortelor aerospatiale ruse. Acest avion supermanevrabil din generatia 4++ este destinat sa realizeze misiuni variate ca sprijin aerian sau lovirea cu mare precizie a tintelor aeriene, terestre sau navale.

Aparatul Su-30SM poseda manevrabilitate foarte simpla care il face capabil sa efectueze figuri de acrobatie aeriana, inclusiv sa-si reduca substantial viteza pentru a ramane ”suspendat” in aer, manevra care il face superior altor avioane similare straine.

Avioanele Su-30SM si-au demonstrate eficienta in cursul operatiunii militare rusesti in Siria. Aceste aparate protejau impotriva pericolelor potentiale bombardierele in cursul misiunilor lor aeriene, dar au efectuat si lovituri impotriva elementelor de infrastrctura ale teroristilor.

Presedintele rus Vladimir Putin a subliniat ca aceasta operatiune a constituit ”un examen intr-adevar serios” pentru aviatia rusa, in special pentru aparatele Su-30SM, care au fost utilizate atat ca bombardiere, cat si ca avioane de vanatoare si avioane de asalt.

Aparatele sunt construite la Fabrica de avioane din Irkutk.Alte 30 de avioane Su-30SM fusesera livrate Fortelor Aeriene Ruse in perioada 2012-2015, acest tip de aparat constituind o versiune usor imbunatatita a avioanelor livrate anterior Indiei.

hotnews.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture