Unul din cei mai cunoscuți bandiți originari din Republica Moldova, hoțul în lege Grigore Caramalac, cunoscut sub pseudonimul „Bulgarul”, scapă basma curată de toate acțiunile sale criminale săvârșite în anii 90, după ce magistrații de la Chișinău i-au clasat dosarul cu toate păcatele, dintre care banditism, estorcare de bani, trei tentative de omor și mai multe episoade de şantaj, relatează deschide.md
Caramalac a ieșit basma curată din cele aproximativ 16 cauze penale, infracțiuni săvârșite de Caramalac și banda sa din anul 1996 până în anul 2001, comasate într-un singur dosar.
Acest fapt a fost posuibil printr-o decizie luată în data de 11 august 2020, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a fost declarată nulă ordonanța fostului procuror-general, Eduard Harunjen, din 21 septembrie 2016, prin care s-a dispus anularea ordonanței din 21 septembrie 2016, ordonanței din 19 iulie 2013 a procurorului Artur Sîrcu, privind transmiterea cauzei penale 20002018064, de învinuire a lui Grigore Caramala, de comitere a infracțiunilor prevăzute de art 189 alin (6), 190 alin (50, 283,27,42 alin(3), 145 alin (2) lit a), lit b), g), i) și m) din Codul Penal al R.Moldova, autorităților din Federația Rusă pentru efectuarea urmăririi penale și dispusă reluarea urmăririi penale. Cel puțin asta reiese dintr-o ordonanța de clasare a cuazei penale a lui Caramalac.
Totodată, conform aceleiași închieri judecătorești, a fost declarată nulă ordonanța lui Harujen din 21 septembrie 2016, prin care s-a dispus restabilirea cauzei penale sus menționate, dar și a obligat procurorul de caz să lechideze încălcările depistate ale drepturilor și libertăților omului, conturate în toate ampnununtele de conținutul închieriii, inclusiv și consecințele acestora, după care, să se adopte o hotărâre în condițiile legii.
În aceiași ordine de idei, procurorul Alexandru Caraman, din cadrul PCCOCS, ca urmare a deciziei magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus să fie încetată urmărirea penală din dosarul 20022018064, în care au fost comasate toate infracțiunile săvârșite de Caramalac în anii 90, clasarea dosarului, precum și încetarea de drept a mandatului de arest aplicat în privința lui Caramalac, prin închierea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, în octombrie 2016.
Este vorba despre același dosar pe care Comitetul de anchetă al Federației Ruse l-a clasat în decembrie, 2015 – la un an și jumătate distanță de la transferul dosarului la Moscova.
Operativitatea cu care anchetatorii ruși s-au grăbit să-l scoată basma curată pe interlopul moldovean, pusă cap la cap cu circumstanțele aproape dubioase, în care s-a transferat dosarul de la Chișinău, în capitala rusă, „adie” a interese pecuniare pentru cei care și-au asumat procedura de transfer.
Solicitat telefonic, Viorel Tentiu, șeful Centrului cooperare polițienească internațională (INTERPOL), că în adresa instituției a parvenit o solicitare din partea avocatului lui Caramalac, Alexei Frunze, care a sesizat instituția despre clasarea dosarului.
„Cu referire la Caramalac Grigore vă comunic că acesta în continuare figurează anunțat în căutare internațională pentru a fi arestat. Astfel, am făcut am expediat mai multe solicitări către IP Centru, dar și alte instituții de aplciare al legii, inclusiv Procuratură, pentru a fi clarificată situația”, a precizat Tențiu.
Totodată, Tențiu a evitat să ne comunice dacă este veridică s-au nu ordonanța de clasare a dosarului.
Sursele noastre, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, ne-au comunicat că pe numele lui Caramalac încă mai sunt valabile două mandate de arest într-un dosar din 2001 și în alt dosar din 2017, în care Caramalac este bănuit că ar fi atentat la viața fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc. Însă, aceste dosare ar urma să fie clasate, dat fiind faptul că în primul ar expira termenul de prescripție, iar în cel de-al doilea dosar, probele acumulate ar fi cam șubrede.
Grigorie Caramalac era pus sub acuzare de faptul, că începând cu mijlocul anilor 90 ai secolului trecut, gruparea sub conducerea acestuia a săvârşit o serie de omoruri şi jafuri, răpiri de persoane, estorcare de bani şi banditism. În anul 2008 acesta a obţinut cetăţenie rusă, deşi în 1998 a fost dat în urmărire internaţională.
Fiind de etnie bulgară, el a fost membru al echipei naţionale moldoveneşti de lupte libere. Până în 1998 Caramalac era directorul companiei „Boiana Grup”, cel mai mare exportator de vinuri moldovenești în Rusia.
În acel an Caramalac şi angajații săi au fost arestați. Peste câteva zile „Bulgarul” a semnat declaraţia de nepărăsire a localităţii, dar ajungând în libertate, imediat a fugit în Rusia, unde, cu 10 ani în urmă i-a fost acordat statutul de refugiat. În 2005 acesta a declarat pentru presa rusă că din cauza persecuţiilor din partea familiei Voronin, ar fi fost nevoit să se refugieze la Moscova.
Sursa: deschide.md
Comentariile sunt închise