Activiștii și avocații îi vor înmâna procurorului general Alexandr Stoianoglo o listă formată din 47 de procurori și judecători, despre care spun că au pus mâna la fabricarea dosarelor penale, solicitând ca aceștia să fie cercetați penal.
Lista include numele procurorilor Lilian Bacalîm și al lui Vitalie Busuioc, implicați în inițierea anchetelor penale pe numele liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Despre aceasta a anunțat la o conferință de presă președintele organizației pentru drepturile omului „Dreptul la Dreptate”, Pavel Grigorciuc.
Acesta consideră că noul procuror general trebuie să facă ordine în sistemul de drept și să tragă la răspundere procurorii care au intentat dosare penale la comandă.
“Stoianoglo, fiind un funcționar de un rang atât de înalt, pentru prima dată în istoria Moldovei independente a cerut scuze victimelor represiunilor. Apreciem gestul noului procuror, dar trebuie să mergem înainte. Procurorii, polițiștii, angajații SIS, implicați la fabricarea dosarelor și în hărțuirea businessmanilor trebuie să răspundă conform legii. Aceștia trebuie lăsați fără averea acumulată prin acte de corupție”, consideră Grigorciuc.
Activistul a amintit că în închisori și până acum sunt oameni judecați în dosare dubioase și a dat exemplul lui Ruslan Safarmatov, Valeriu Cucu și David Davitean, participanți la acțiunile de protest organizate împotriva regimului lui Plahotniuc.
“Ceilalți membri ai asociației încă au tot felul de interdicții: de la cele de a părăsi țara până la interzicerea desfășurării unei activități antreprenoriale. Instanțele nu se grăbesc să claseze dosarele, evident, falsificate. Spre exemplu eu, deja al șaselea an la rând figurez în dosarul pornit pentru “așa-numita lovitură de stat.” Reamintesc că la sfârșitul lunii noiembrie 2014, procurorul Viorel Morari și șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție Gheorghe Cavcaliuc m-au acuzat pe mine și încă un grup de persoane de intenția de a răsturna puterea în stat. Totul s-a dovedit cusut cu ață albă. Armele și alte „dovezi” au dispărut din dosarul care trece dintr-o instanță în alta fără să existe măcar o decizie finală”, a spus Grigorciuc, care consideră că pasibili de pedeapsa penală sunt și judecătorii implicați în fabricarea dosarelor.
Potrivit acestuia, Moldova ar trebui să urmeze exemplul Ucrainei, unde au fost demiși 55% din totalul de 20 de mii de procurori cu reputația pătată.
“În Ucraina sunt concediați toți judecătorii, deciziile cărora au fost calificate de CEDO drept ilegale. Și noi trebuie să mergem pe această cale și să curățăm sistemul judiciar. Să nu le permitem judecătorilor să se refugieze în locuri liniștite unde speră că nu vor fi deranjați”, a spus Grigorciuc.
Acesta consideră că Alexandr Stoianoglo trebuie să delege un anume procuror care să lucreze cu oamenii pe numele cărora au fost fabricate dosare penale.
„Aceasta ar trebui să fie o persoană cu o reputație impecabilă sau un grup de procurori pensionari, dar specialiști redutabili. Ei ar putea lucra cu astfel de cazuri”, a declarat președintele Asociației victimelor regimului oligarh “Dreptul la Dreptate”.
Printre cei 47 de procurori, care au fabricat dosare sau au fost implicați în astfel de ilegalități, se numără fostul procuror general Corneliu Gurin, fostul adjunct al procurorului general Igor Popa, procurorul Adriana Bețișor, dar și Vitalie Busuioc și Lilian Bacalîm, implicați în fabricarea dosarelor penale pe numele lui Renato Usatîi.
Comentariile sunt închise