§ O tânără din Spania, studentă la Bălţi. Programul european de burse Erasmus+ aduce rezultate noi
Business is booming.

O tânără din Spania, studentă la Bălţi. Programul european de burse Erasmus+ aduce rezultate noi

O studentă din Spania a început să studieze la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, prin intermediul Programului european de burse Erasmus+, pe o perioadă de 5 luni. Ea este studentă a anul III, la Facultatea Ştiinţe Reale, Economice şi la Mediului, specialitatea Biologie. Este vorba de Carmen Garcia Morena care vine de la Univesritatea din Granada, ce face parte din prestigiosul grup de universitaţi Coibra, cu peste 85 de mii de studenţi.

Svetlana Melnic, reprezentat al departamentului relaţii internaţionale USARB: “Ne bucură foarte mult faptul că USARB atinge dimensiuni internaţionale noi şi mereu merge spre o treaptă de inetnaţionalizare avansată. Acum,în cadrul programului ERASMUS+ avem o studentă de schimb din Spania, care se numeşte Carmen Garcia Morena şi îşi face studiile de schimb timp de 5 luni la USARB. Ne bucură faptul că şi studenţii noştri au receptat-o cald şi studenta s-a dovedit a fi foarte bucuroasă de oportunitatea pe care o are. Suntem mereu în căutare de parteneriate noi, consolidăm pe cele vechi care sunt şi ne străduim ele să rămână susţinabile şi să mergem spre noi dimensiuni internaţionale.”

Carmen comunică cu colegii şi profesorii de aici în limba engleză dar încearcă să înveţe şi limba română.

Victor Grigor, student: “Carmen este o studentă din Spania foarte sociabilă, din prima zi am cunoscut-o întâlnind-o chiar de la gară. S-a integrat foarte uşor aici în viaţa studenţiască de la Bălţi. Îi place foarte mult, comunicăm practice toată ziua  şi împărteşeşte experienţa avută în Spania iar noi împărtăşim cu ea experienţa noastră de la Bălţi. Există o relaţie destul de bună atât şi cu profesorii.”

Carmen locuieşte în căminul “Integrala” din campus alături de alţi studenţi bălţeni. 

Carmen Garcia Morena, studentă de schimb din Spania: “Eram în cautarea unei ţări care este diferită de ţările europene propriu-zise, diferită de Spania. Eu chiar ma întrebam ‘de ce nu stiu nimic despre această ţară?’ şi doream să aflu ceva despre ţările din Europa de Est, de aceea am şi ales Moldova, doream să aflu ce se întimplă în această ţară.”

“Primul lucru pe care l-am observat e natura, şi îmi place foarte mult. De asemenea, oamenii sunt foarte drăguți si încerc sa ma simt confortabil aici, să mă simt ca acasa. Oamenii chiar sunt minunați și căminul unde stau tot este drăguț.”

“Sistemul de învățământ este aproape la fel, dar conţinuturile pe care trebuie sa le învățăm sunt putin diferite. Se ofera un suport adițional când se studiază. Dar profesorii din Spania urmează același sistem de învăţământ ca şi aici.”

USARB și Universitatea Granada cooperează în baza unui acord de colaborare.

Anterior, profesori și studenți bălţeni au beneficiat de mobilități la Universitatea Granada, în baza programului european de schimb.

Comments

Comments are closed.