Monica Macovei: Moldova nu mai este povestea de succes a Parteneriatului Estic

Din cauza guvernării corupte Republica Moldova nu mai este povestea de succes a Parteneriatului Estic. De această părere este europarlamentara și ex-ministrul Justiției din România, Monica Macovei, care a băgat la pușcărie un șir de demnitari pentru acte de corupție din țara vecină. Potrivit ei, Moldova bate pasul pe loc odată cu venirea actualului cabinet de miniștri.

MONICA MACOVEI, EUROPARLAMENTARĂ: ”Nu vreau să spun insucces. Aș zice pași înapoi. Nu mai este povestea de succes, dar nu ne lăsăm, dar nu vă lăsați nici voi. Sunt și momente din astea.  Faci trei pași înainte, zece pași înainte apoi se schimbă guvernarea. Vine o guvernare coruptă, care te minte, care te fură care menține o justiție total nefuncțională ( care nu face dreptate). În clipa asta nu poti să mai spui că este o poveste de succes.  Vedeți că totul s-a oprit pe drumul european. Urma să se satisfacă cererea pentru intrarea în Uniunea Europeană. Nu știu dacă se face, dar dacă da, nu știu cât va dura”. 

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu aflat într-o vizită la Bălți, a declarat că acest rateu al țării noastre ar ține de fostele guvernări. El a menționat că actualul cabinet de miniștri face tot posibilul pentru a recăpăta încrederea atât a cetățenilor, cât și a partenerilor de dezvoltare.  

ANDRIAN CANDU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: ”În perioada 2009-2010, dar ulterior anul 2014 și 2015 au fost ani de insucces pentru Moldova și un an de dezamăgiirii atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru partenerii noștri inclusiv Uniunea Europeană. Asta datorită crizei bancarea furtului miliardului, care a avut impact în economie și în politic. Tot ce facem este să recuperăm încrederea cetățenilor și partenerilor”.

”Dar ceea ce s-a reușit în acest an și jumătate ar presupune recuperarea încrederii. Eu cred că Republica Moldova poate redeveni povesteade succes a Uniunii Europene”.

Acum patru ani Republica Moldova şi Uniunea Europeană au parafat Acordul de Asociere. Cu un an mai devreme în 2012 țara noastră a primit din partea UE 122 de milioane de euro – cea mai mare sumă de care a beneficiat vreo dată un stat din apropierea Uniunii. În acea perioadă sintagma ,,Moldova, istorie de succes a UE” s-a încetăţenit la Bruxelles şi Chişinău.

Share...
Share

Comments